"Белканто" от Ан Патчет

От днес по книжарниците е новото заглавие на „Сиела” "Белканто" от Ан Патчет (Преводач: Анелия Данаилова,корица: Дамян Дамянов, страници: 344, цена: 16 лв., жанр: драма, трилър)

„Когато светлините изгаснаха,
пианистът я целуна…“
С това нежно изречение започва шедьовърът „Белкантo“, най-известният роман
на американската писателка Ан Патчет.

Красивата оперна певица Роксан Кос е поканена да пее на частно парти в чест на японски бизнесмен. Изгасването на светлините обаче не е част от изпълнението – то бележи нахлуването на терористи в къщата на домакина на партито, вицепрезидент на неназована южноамериканска държава. Мисията на въоръжените нападатели е да пленят президента, но него го няма – предпочел е да гледа любимия си сапунен сериал пред класическата музика.

Десетки знатни гости са взети за заложници. Къщата е обградена от полиция и военни. Започват преговори. Никой не очаква, че обсадата ще продължи седмици и месеци, но точно това се случва. Терористите и техните заложници се научават да живеят заедно, да се справят с напрежението и различията, а скоро се появява и любовта.

Музиката е езикът, който всички в къщата разбират. Тя може да спасява, тя може да убива. Нейната магия струи от всеки ред на Ан Патчет. Чуйте я.

Откъс от "Белканто" от Ан Пачет

Сподели в: