"Белгийският крал" открива 21-ия София филм фест

Премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия и България ще се излъчи в зала 1 на НДК на 9 март.

"Белгийският крал" е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс ("Хадак/Khadak" – Венеция 2006, "Златен лъв на бъдещето"; "Алтиплано/Altiplano" – Кан 2009, Седмица на критиката; "Петият сезон/The Fifth Season" – Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award).

Създаването на кинотворбата е провокирано от статия във в."Таймс", описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин.

"Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея – да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и велики моменти. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места" – споделят двамата режисьори. – Трудното беше как точно да разкажем тази приказка… За да подсилим автентичността и спонтанността, често карахме актьорите да импровизират и освен това снимахме всичко в хронологичен ред. Ситуациите във филма стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни. Резултатът е "Белгийският крал" – пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите."

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин ("Петият сезон"). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис ("Петият сезон"), Титус де Воогт ("Steve + Sky") и Люси Дебе ("Melody"). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович ("Ягода в супермаркета") е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците. Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей" и други.

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. "Участието на България в копродукции е шанс страната ни да бъде представена на най-високо ниво на международните кинофоруми. "Белгийският крал" е потвърждение на това – България е във Венеция." – това каза Стефан Китанов по повод представянето на филма на най-стария кинофестивал в света в основната конкурсна програма "Orizzonti".

"Този филм е класически "mockumentary" (псевдо-документален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания, – пише за него сп. "Варайъти". – "Белгийският крал" е възхитителен – изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието, с Белгия и с Балканите. "Белгийският крал" попада в жанра "роуд муви", разчита се на камера от ръка (но само изглежда така), нестандартно кадриране и откриване на абсолютно нетрадиционни места и декори за снимки. Трудно е да си представим зрители, които не биха прегърнали с удоволствие този внимателен и шеговит киноразказ."

"Белгийският крал" е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Оператор на филма е Тон Петерс, художник е Сабина Христова, художник по костюмите – Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева ("Фронт филм").

Българското финансиране на "Белгийският крал" е осигурено от ИА "Национален филмов център". Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Световната премиера на филма бе на 73-ия кинофестивал във Венеция. Оттогава досега филмът е участвал с успех в програмите почти 20 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин.

Българската премиера ще бъде на официалното откриване
на 21-ия София Филм Фест на 9 март в Зала 1 на НДК.

Сподели в: