Белгийският крал на екран от 24 март

"БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” е пародия на документален роуд муви, в който един спящ крал се събужда за реалния свят.

Крал Николас III е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот.

Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд, назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха.

Получава се новина, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост. Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята и причинява срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети. За да утежни положението оше повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки.  Така започва една одисея през Балканите под прикритие, по време на която кралят открива реалния свят и истинската си същност. Пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Режисьори на филма са Петер Бросенс и Джесика Удуърт.

"Един вулкан в Исландия изригна и се роди една идея – да пратим белгийския крал в Истанбул, да развихрим природно бедствие, да разпалим политическа криза и да го натирим на сухопътно пътешествие инкогнито към дома, което включва сблъсъци, премеждия и мигове на благодат. Иначе казано, същността на комедията е в попадането на неочаквани места.

Трудното беше как точно да разкажем тази приказка… Кралският дворец наема британеца Дънкан Лойд да поизлъска скучния публичен образ на краля. Николас III е самотник, който разсеяно изпълнява протоколните си задължения и не му дават да се обажда многомного. Неговата неочаквана одисея през Балканите го кара да се усъмни в своя мироглед и да размишлява за неудобното си място във вселената. Той е просто човек, но освен това е и крал. Какво значи това и какво би трябвало да означава в такива  несигурни времена? Обективът на Лойд е единствената призма, през която преживяваме тези шест необикновени дни от живота на един крал. 

А какво да кажем за Белгия – сложна малка държава, специализирана в сюрреализъм и компромиси. Нестихващата политическа бъркотия в нашето мъничко кралство бе основен източник на вдъхновение. Но политическата линия във филма остава второстепенна спрямо вътрешното преображение на краля, който, докато се наслаждава на анонимността, започва да открива за какво жадува в действителност. 

За да подсилим автентичността и спонтанността, често карахме актьорите да импровизират и освен това снимахме всичко в хронологичен ред. Ситуациите във филма стават все по-скандални, но същевременно остават възхитително правдоподобни. Резултатът е "БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ" – пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите" – казват те.

Джесика Удуърт и Петeр Бросенс са се занимавали с документално кино, но най-широко признание получават за трите игрални филма, на които съвместно са сценаристи, режисьори и копродуценти: "Хадак/Khadak" (Венеция 2006 – "Златен лъв на бъдещето"), "Алтиплано/Altiplano" (Кан 2009 – Седмица на критиката) и "Петият сезон/The Fifth Season" (Венеция 2012 – Международен конкурс). Филмите им са показани на стотици фестивали и са спечелили десетки авторитетни награди. През 2006 година Петер и Джесика са удостоени с престижната награда "Култура" за кино на Фламандската общност в Белгия. "Белгийският крал" (Венеция 2006 – Официална селекция) е четвъртият им игрален филм, чиято премиера ще бъде на кинофестивала във Венеция през 2016 година. Седалището на тяхната независима продуцентска компания "Бо Филмс" е в Гент, Белгия.

В главните роли са:

Петер Ван ден Бегин – Николас III
Брюно Жорис – Людовик Моро
Люси Дебе – Луиз Ванкрайенест
Титус де Воогт – Карлос де Вос
Питер Ван дер Хауен – Дънкан Лойд
Нина Николина – Ана
Валентин Ганев – Керим Бюлют
Горан Радакович – Драган
Натали Ларош – Кралица Урсула

Награди и номинации:

Венеция '16 – Номинация за най-добър филм и най-добър режисьор в програма "Хоризонти"
Хамбург '16 – Номинация за наградата на критиката
Валядолид '16 – Номинация за "Златно копие" за най-добър филм
Ротердам '17 – Награда KNF на Гилдията на холандските журналисти
Cinequest '17 – Награда Global Vision 
Селектиран за участие в над 40 фестивала по света 

Можете да видите трейлъра на филма тук.

Сподели в: