"Безсъщност" цели да промени живота на хората с психични проблеми

Втората дискусия с професионалисти за стабилизирането на хората с психични проблеми ще се състои дни преди изиграването на документалния спектакъл "Безсъщност" в "Червената къща".

"Безсъщност" на режисьора Борис Зафиров представя истинските истории на четирима психично болни хора в България, чиито амбиции, кариери, образование и стремежи са прекратени поради установено заболяване.

Можете да гледате спектакъла "Безсъщност" на 2 април (неделя) от 19:30 в Центъра за култура и дебат "Червената къща". Два дни по-рано, на 31 март (петък) от 19:00 в Гьоте институт-София проектът ще бъде представен в дискусионен формат с участието на професионалисти в сферата на психичното здраве и заинтересовани граждани.  Темата на дискусията е "Проблемите извън семейната среда – работа, образование и комуникация". Входът е свободен.

Това е втората подобна дискусия за хората с психични проблеми, инициирана от екипа на спектакъла. Тема на първата среща беше влиянието на семейната среда. Както при първата дискусия, актьорите ще представят четири откъса от документалното представление "Безсъщност". Те ще засягат начина, по който хората с психични разстройства могат да бъдат активна част от обществото.ю

След всяко представяне ще има активен диалог с останлите участници за това, което са чули и видели. 

Много хора с психични заболявания могат да продължат да водят нормален живот, но при адекватна грижа от страна на институциите, семейството и обществото. "Безсъщност" е реакция на недостатъчната грижа и внимание на институциите към тях. 

С дискусията екипът на представлението цели да постави началото на диалог с професионалисти и социално ангажирани граждани за това как семейната среда влияе на хората с психични проблеми, как трябва да се общува с тях по време на тяхното лечение и как да се комуникира с отговорните институции.

Актьорите на представлението – Ирина Андреева, Благой Бойчев, Милена Ерменкова и Ованес Торосян – се подготвят за ролите си в "Безсъщност" чрез лични срещи с техните персонажи.

"След като се срещнах с него започнах да намирам някакви прилики в поведението му спрямо моето. Това до някаква степен ме изплаши, да не би и аз да имам подобни проблеми. Никой не е застрахован от изпадане в подобна ситуация." – това казва актьора Благой Бойчев за човека, чиято история пресъздава.

И четирите истории са разказани в спектакъла по метода вербатим – актьорите почти дословно предават думите на психично болните хора, с които са разговаряли. В представлението са вплетени и медийни публикации и е отразено общественото мнение по темата.

"Безсъщност" е проект на международната платформа за радикален, документален и политически театър „Институтът на боклуците“ в партньорство със сдружение "Реплика". Реализиран е с подкрепата на платформата за документално изкуство В/ХОД и Гьоте-институт – София.

Тук вижте трейлър на "Безсъщност".
С участието на: Благой Бойчев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова и Ованес Торосян
Режисьор: Борис Зафиров
Сценарий: Борис Зафиров и Цвета Ерменкова
Драматургия: Цвета Ерменкова
Сценография и мултимедия: Теодор Кириаков
Музика: Алексей Николов
Мениджър: Неда Митковска
Консултант: д-р Венелина Динчева

Сподели в: