Безсъние – изложба на Тони Тодоров в галерия Астри

От 9 до 28 октомври тази година ще може да се насладим на самостоятелната изложба живопис на Тони Тодоров – “Безсъние”.

Тази изложба е десетата самостоятелна изложба на художника, който започва да излага от 1993 година в общи художествени изложби във Варна, Русе, София, Велико Търново.

Десетте представени платна са плодът на търсенията му през последната година и са в стил “Фентъзи”, който е характерен за творчеството на Тони Тодоров. Това е онзи вид сюрреализъм, вглеждащ се с особена острота в тъмните и не винаги лицеприятни страни на подсъзнанието на човека. Често образите в платната му са портретни или автопортретни. Добавяйки липсата на табута в показваните сюжети, повърхностния поглед и разбиране, би могъл да ги определи като скандални. Тук обаче, наред с таланта стои и една силна и отговорна личност на художника. Преживян, осмислен и изкаран на повърхността процес на подсъзнанието. Следствието е освобождаване.

И ако художникът е имал силата и смелостта да го направи, може би и за нас би била по-постижима Свободата.

Тони Тодоров е роден през 1969 година в гр. Оряхово. Завършва художествената гимназия “Илия Петров” в София, а по-късно и специалност “Графика” във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Негови платна и стенописи са част от колекции в България, Дания, Израел, Истанбул и др.

Галерия “Астри” се намира на ул. “Цар Самуил” 34.

Сподели в: