„Безсмъртната Хенриета Лакс” на Ребека Склут

Ако човек умре, но неговите клетки и тъкани продължават да живеят в биологични лаборатории по целия свят, дали душата му се е пренесла на небето, или остава да витае на земята, за да влияе върху живота на хората
и да върши чудеса? Този сложен философски въпрос се стоварва като гръм от ясно небе върху необразованите наследници на тъмнокожа жена, починала десетилетия по-рано. Възможно ли е лекари да вземат клетъчна проба от един човек, да поставят клетките му в епруветки, да ги размножат и тези клетки да започнат да се разпространяват неконтролирано по цялото земно кълбо, достигайки общо тегло стотици пъти по-голямо от това на пациента, от когото произхождат? Възможно ли е един тумор да продължи да съществува и след като е убил жената, в която се е образувал – и това да спаси живота на милиони други хора? Звучи като научна фантастика! Научна – да. Но в тази история няма нищо фантастично, защото всичко това се е случило.
„Бзсмъртната Хенриета Лакс“ (The Immortal Life of Henrietta Lacks) е най-награждаваната книга за 2010 г. Ребека Склут работи над нея десет години през които посещава огромен брой болници, учебни заведения, научни лаборатории и провежда хиляди часове интервюта с близки и приятели на Хенриета Лакс, както и с учени, юристи и журналисти.

Пет причини, поради които Хенриета Лакс е най-важната жена в историята на медицината

През 1951 г. Хенриета Лакс – бедна жена с начално образование – прави един от най-важните приноси за медицината в цялата човешка история. Нейните клетки, взети при биопсия от тумор на маточната шийка, стават първата безсмъртна човешка клетъчна линия – те се възпроизвеждат неограничено в лабораторни условия. Въпреки че оттогава досега са създадени и други безсмъртни линии, HeLa клетките на Лакс са стандартен лабораторен обект по целия свят. Сумарната им маса надхвърля 100 пъти теглото на “Емпайър стейт билдинг”, а подредени една до друга, могат да опашат три пъти Земята през екватора. В книгата “Безсмъртната Херниета Лакс” авторката Ребека Склут разказва историята на жената, допринесла за настъпването на революционни промени в съвременната медицина. Ето пет причини, поради които трябва да сме благодарни на Хенриета Лакс:
1. Преди откриването на HeLa линията учените хвърляли по-големи усилия за поддържане на клетъчните култури живи, отколкото за изследванията, които провеждали върху тях.
2. През 1952 г., най-тежката от епидемията на полиомиелит, HeLa клетките били използвани за разработването на ваксина, с чиято помощ за спасени милиони хора.
3. Някои клетки от тъканната проба на Лакс проявявали различни свойства от останалите. Учените са създали методи да изолират една-единствена клетка, да я размножат и да я използват за основа на нова клетъчна линия. Изолирането на една клетка и запазването й жива лежи в основата на съвременното клониране и оплождането ин витро.
4. Един учен по погрешка сипал в HeLa определено химично вещество, което причинило разделяне на преплетените хромозоми в клетките. По-късно този метод е използвал, за да се докаже, че човешката клетка има 46 (23 двойки), а не 48 хромозоми и това заляга в основата на генната диагностика.
5. Открито е, че раковите клетки на Лакс използват ензима теломераза, за да поправят ДНК, а това им позволява (както и на други видове туморни клетки) да продължават да се делят дори след като всички нормални клетки би трябвало да са умрели. В момента се провеждат клинични изпитания на противоракови медикаменти, противодействащи на този ензим.

Ребека Склут ще гостува в България от 16 до 20 юни. Официалното представяне на “Безсмъртната Хенриета Лакс” ще бъде на 17 или 18 юни. Авторката на най-сензационната книга в САЩ за 2010 година пристига в България и във връзка с проучвания за следващия си роман.

ИК „Скайпринт”

Сподели в: