Безплатна прожекция на японска анимация за деца

На 20-ти март от 16:30 ч. в Театрална работилница „Сфумато“ ще бъде показан японския анимационен филм „Поньо от скалата край морето“ – на легендарния режисьор и аниматор Хаяо Миядзаки. Вход свободен до запълване на местата. Прожекцията ще бъде придружена от неформален разговор, който ще запознае децата с различни особености на анимационните филми и ще ги приобщава към езика и стилистиката на киното.

Приключенският филм разказва за петгодишния Соске, който намира странна риба на морския бряг, която взима със себе си и кръщава Поньо. Скоро разбира, че Поньо е вълшебна риба. А тя се привързва към света на хората и пожелава да остане в него. Успешно се измъква от водния си затвор и се превръща в момиченце. Ала, за да може желанието й наистина да се изпълни, Поньо и Соске трябва да се изправят пред едно древно заклинание.

Режисьорът, носител на наградата Оскар за анимацията си „Отнесена от духовете“, почетен Оскар и Златен лъв от фестивала във Венеция за цялостен принос към филмовото изкуство и редица други международни награди и номинации, се пенсионира през 2013 г. на 72годишна възраст с над тридесет,любими на малки и големи произведения, сред коитокултовият за аниме жанра „Принцеса Мононоке“, както и вълшебните приказки „Подвижният замък на Хоул“, „Моят съсед Тоторо“ и много други, някои от които вече показвани в програмата на Детския киноклуб в страната.

* * *
Прожекциите с кино занимания за деца са част от проекта "Национална мрежа на българските филмови общества", финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България. Събитието е част от програмата на детския киноклуб, сред дейностите на Българско кино общество.

Сподели в: