„Безкрайната градина“ на Галин Стоев – българското заглавие, което открива Киномания

Един от най-обичаните кино фестивали Киномания започва на 16 ноември

Както при всяко свое издание, и този път фестивалът ще предложи интересна и богата селекция, представяща най-доброто от кино изкуството. Най-доброто от света на киното ще гледаме до 30 ноември.

Официалното откриване ще се състои на 16 ноември в зала 1 на НДК от 19ч.

Избраният да открие фестивала игрален филм е на режисьора Галин Стоев и е дебютен за него. Лентата разказва за PR специалист на име Филип, чиито живот е разтърсен от появата на Ема – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

„Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, която е свързана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадеждно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всяко ниво на обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакуваме тяхното усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите”, споделя самият Галин Стоев.

Трейлър на филма:

В рамките на Киномания ще видим още чакано заглавие като „Въртележка” на Уди Алън.

Верни на традицията, организаторите и този път представят последната лента на любимия Уди Алън. В главните роли са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Филмът разказва историята на служител в лунапарк и неговата странна съпруга, живеещи през 50-те години.

Ще видим още „Субурбикон” на Джордж Клуни (филмът е по оригинален сценарий на братя Коен), документалният „Buena Vista Social Club: Adios“ на номинираната за „Оскар“ Люси Уокър, уникалната анимация „Да обичаш Винсент” и мащабната руска продукция „Матилда” на Алексей Учител.

На сайта на НДК, както и на kinomania.bg могат да се запазват билети. Интернет платформата за продажба ще функционира и за всички кина и зали от програмата на Киномания –  „Люмиер Лидл“, Зала 1, „Дом на киното“, „Одеон“, „Културен център G 8“, „Euro Cinema“ и „Френски институт“.

КИНОМАНИЯ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Сподели в: