"БезГраници" в средата на септември

Третото издание на Международния арт форум „БезГраници“ се провежда тази година в средата на септември в „Двореца“ – Балчик и включва в себе си  Уърлдмюзик  фестивал,  арт мениджмънт конференция на тема „Север и Юг“, пленер, изложба и др. културни събития.
        
Концертната програма включва:
България: „Гологан“ –  фолк рок, “Кайно Йесно Слонце” – фолк ембиънт, “Валери Димчев Трио” – арт фолк и др.
САЩ/Турция:  Латиф Болат – етно суфи, автор на музиката на ТВ сериала на Джордж Лукас: „Младият Индиана Джоунс“.

Португалия: Клаудия Аурора – новата кралица на фадо музиката и нейната група.
Италия/Македония: „Скопие Кънекшън“ – етноджаз
Италия: „Харундо“ – ъурлдмюзик група от Сицилия.
Израел: „Юри Браха Трио“ – етноджаз
Франция/България: “Ире“ – етно, блус, неофолк, арт проект от Париж
Файорски острови: „Квонн“ – фолк и „Иггдрасил“ – джаз,етно

Дания: Химерланд – уърлдмюзик/фолкрок/етноджаз –  групата на известния датски джаз и фолк саксофонист Ескил Роме, Флотил – дръм&бейс, експериментална музика, фолк – групата на носителката на приза на датските музикални награди  Юли Хйетланд.
Исландия: “Арстидир“ – акустичен инди фолкрок, група от страната на известния вулкан Ейяфятлайокутл.
Русия: Джаз легендата от Сибир – Роман Столяр с музика на живо върху немия немски филм „Голем“ от 1920.
        
Тази година  на пленера на художници и фотографи в рамките на форума се очаква да има участници от България, Русия, Словения, Германия, Франция, Румъния и Хърватия. Подготвя се специален материал, който ще бъде предоставен на медиите, включващ биография на участниците, снимки, аудио и видео материал.

Продуцент на събитието е Огнян Спасов , арт менажер по музикалната част, PR и технически въпроси – Ясен Казанджиев, арт менажер по визуалната част – Николай Русев, официален фотограф – Пламен Михайлов. Очаква се включване на партньори културни институции от гр. Варна и гр. Мангалия в Румъния. Организаторите на форума „БезГраници“ си запазват правото на промяна в програмата.
        
Първото издание на форума през 2003 г, бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в Балчик в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.

Второто издание през 2009 г. също включваше арт мениджмънт конференция. Темите на форума бяха „Създаване на мрежи между арт фестивалите“, „Културно разнообразие и междукултурен диалог“ и „Култура и регионално развитие“. В конференцията участваха над четиридесет водещи чуждестранни организатори от областта на музиката и културата от 24 държави. Осъщесвена бе една от целите на първия арт форум – международен фестивал на изкуствата в рамките на „БезГраници“. Той включваше водещи музиканти, художници и артисти от България, Словения, Великобритания, Русия, Гърция, Дания, Израел, Италия, Норвегия, Румъния, Словения, Турция и Швеция.

Проведоха се концерти от областта на класическата музика, етно/уърлдмюзик , джаз, презентация на арт документален филм, литературно представяне, пленер и изложба на художници.

Сподели в: