"Безбог" на режисьорката Ралица Петрова спечели 2 награди в Локарно

Пълнометражният дебютен филм "Безбог" на живеещата във Великобритания българска режисьорка Ралица Петрова взе голямата награда "Златен леопард" на престижния филмов фестивал в Локарно, Швейцария, а актрисата във филма Ирена Иванова – приза за главна женска роля. Победителите бяха обявени този следобед.

"Безбог", който е сниман във Враца, разказва за медицинска сестра, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и бе една от двете премиери на български режисьори в конкурса в Локарно заедно с новото предложение от авторите на "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава". Общо 17 филма участваха в надпреварата за "Златен леопард".

Продуцентът на филма Росица Вълканова каза след награждаването: „Много сме горди, наистина първата мисъл и думи са: Това е за България. Успехът на "Безбог" се дължи на силата на неговия режисьор, на силата на посланието, на хуманизма на филма. Той се чете във всички държави. В журито има китаец, канадец, американка. Когато филмът е искрен, на всички езици се чете. Особено когато в него има грижа за човека. Време е да повярваме в себе си”.

Ралица Петрова живее и работи в София, Париж и Лондон. Тя завършва визуално изкуство в University of the Arts и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми са носители на наградата "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан. През 2013 г., още като филмов проект, "Безбог" получи награда от фестивала в Сараево.

Ирена Иванова – Рене Карабаш (1989) е възпитаничка на Езиковата гимназия в гр. Ловеч, завършва приложна лингвистика във Великотърновския университет Св. Св. Кирил и Методий, след което известно време живее и учи в Анже (Франция).

Тя е поет, писател, преводач и млад театрален режисьор. Първата й стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“ е номинирана през 2015 г. за голямата „Национална награда за поезия Иван Николов“. Същата година печели Първа награда за белетристика в „Националния студентски литературен конкурс Боян Пенев.“ Дипломант е по Театрална режисура (НБУ). През 2015г. създава „Театрално Ателие Експериментика“ в което се отдава на експерименталния театър и пърформанс. Режисьор е на проектите „Аномия“, „Театър в колата“ и „Мляко с ориз – пиеса без актьори“. Рене е един от основателите на Творческа Академия „Валери Петров“.

Сподели в: