"Беднякът милионер" обра наградите на БАФТА

На церемонията по връчване на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за пореден път тази година триумфира кинопродукцията на Дани Бойл. Филмът за индийското момче, което печели " Стани богат" и животът му се преобръща, продължава да жъне невероятни успехи, а "Оскар"- ите наближават. "Беднякът милионер" отнесе седем отличия, сред които за най- добър филм, режисьор, музика. След успеха на британския режисьор, на наградите " Златен глобус" и " БАФТА", е ред на най- голямото признание за творците – наградите "Оскар", които ще се раздадат на 22 февруари 2009г.

Другият голям триумф на церемонията на Британската академия бе наградата на Мики Рурк за ролята му на кечист в едноименния филм на Дарън Аранофски. Бившият боксьор не скри щастието си от признанието и надигна бутилката шампанско, докато благодареше на младия режисьор за дадения му втори шанс.

Голямата победителка от наградите "Златен глобус" Кейт Уинслет получи приза за най- добра актриса в "Четецът", за която се очаква да получи и призът на американската академия. Испанската муза на Педро Алмодовар- Пенелопе Круз отнесе наградата за поддържаща роля във " Вики Кристина Барселона". Горещата актриса играе във филма на Уди Алън истерична, невротична, гневна, странна и страстна жена, която преследва бившия си съпруг, в ролята Хавиер Бардем.

Очаквана бе и присъдената награда за поддържаща роля на Хийт Леджър, което все повече засилва надеждите на неговите почитатели, че ще е вторият актьор в историята на " Оскар"- ите с посмъртно признание.

Най- добър анимационен филм стана "Уол-и"- проектът, в който има сериозно българско участие в лицето на Антони Христов. Българинът е начело на екипа, който сътвори компютърната анимация за самотното роботче Уол.И, което търси своето щастие на Земята.

Сподели в: