Баща и син Йонови откриват изложба "Видимо невидимо"

Днес, 15 декември екс ректорът на Художествената Академия проф. Божидар Йонов в съвместна изложба със сина си Евгени в галерия "Индустриална". Експозицията е под надслов "Видимо невидимо" и съчетава абстрактни компютърно генерирани изображения и свръхестествени метални фигури.

Това е първа съвместна експозиция за двамата големи художници, потомци на известния артистичен род. Живописните композиции, създадени със средствата на дигиталните технологии, дело на проф. Божидар Йонов, оживяват върху платното, някои от които ръчно обработени с акрилни бои и лакове. Бившият ректор на Националната художествена академия неслучайно си е завоювал титлата „майстор на плаката” и на различните форми на графичния и пространствен дизайн. Понастоящем преподавател по графичен и пространствен дизайн, проф. Йонов с новаторски маниер и характерен личен почерк пресъздава в абстрактни композиции и форми настоящите си творби. Авторските фотографии са грундове, дигитално увеличени и трансформирани в цветове и фактури, напомнящи абстрактния експресионизъм, заредени с енергията на съвремието.

Самите картини наподобяват огнени вулканични реки, застинали сенки, сребристи лунни пейзажи, пурпурни скали… изобразени върху технореалност от мечти.

Свръхестествените образи от платната на Йонов-баща по тайнствен начин кореспондират с металните фигури на сина Евгени Йонов. Също възпитаник на НХА, близо 20 години Йонов-син работи в сферата на графичния и екстериорен дизайн, метална пластика и компютърно-генерирани изображения. Скулптурите от скрап на стари ловни оръжия представят чудновати екземпляри на флората и фауната, фантастични обитатели на морския свят. Птици с тежки метални криле от гилзи, като че ли всеки миг ще се раздвижат и понесат; роботизирани риби с хриле от пружини и метални пластини, човешки черепи от железни ключове – се събуждат сред купчините ненужно бракувано оръжие. Изхвърлените пистолети и стари руски пушки дават живот на свръхестествени същества, емоционален израз на състоянието на художника.

Експозицията може да бъде посетена от 15 до 22 декември в галерия "Индустриална", ул. Индустриална 11 (бившия Хладилен завод до Сточна гара).

Вижте още:
Вили Николов открива изложба "Приказка"
Коледна благотворителна изложба за международния ден на хората с увреждания

 

Сподели в: