Батик и живопис в изложбата на Йоана Николова

"Живият свят в нас" е темата на изложбата на Йоана Николова, която събира в едно картини, рисунки и шалове. Това е 12-та самостоятелна изложба на художничката. Експозицията може да разгледате до 30 септември в галерия "Арт Муза".

Според художничката човекът е малка вселена, отразила хилядите трайни и нетрайни процеси в природата. В творбите й има приоритетно женски образи и богатството от широка гама емоционални преживявания, допълнени от силния пол, които извайват безкрайния спектър на отношенията между хората и половете, съотношението човек – природа и отправят препратки към историческото  наследство.

Част от циклите показани в изложбата са: „Пещерни води”, „Вълни”, „Дъщери на вятъра”, „Нестинарки”, „Кукери”. А в картините: „Разказвача”, „Избор”, „Летене”, „Докосване”, Сбогуване”, „Пролетна среща”, „Червенокосата” и др. се разгръща индивидуален проблем с множество пластове на богатия и нестихващ от движения свят в самите нас.

По отношение на техническото изграждане на творбите Йоана Николова не се ограничава в една изразна система и предпочита смесената техника. Тя се изразява на белия лист, на платното или коприната благодарение на цветовете, туша и перото или техниката на батика. С по-голяма приложна насоченост са рисуваните шалове, разгръщащи пред нас цели вселени от образи и багри.

Изложба на Никола Манев в арт център Алтера

 

 

Сподели в: