Барток в изпълнение на Георги Вълчев и Лора Чекоратова

На мукалния пазар вече можете да откриете новото предизвикателство на Gega New – сонати и рапсодии за цигулка и пиано от Бела Барток.

Младите изпълнители Георги Вълчев (цигулка) и Лора Чекоратова (пиано) представят интересна програма с творби на Барток: две сонати (№ 1 и № 2) и две рапсодии (№ 1 и № 2). Произведенията са от началото на ХХ век и показват най-характерните черти на творчеството на композитора.

Георги Вълчев е от Пловдив. Учи  цигулка при Боянка Шопова, Владимир Владигеров, Мичо Димитров и проф. Дора Иванова. В САЩ работи с Дороти Дилей и Масао Кауасаки в Джулиърд скул в Ню Йорк. На 16-годишна възраст получава Голямата награда на Международния конкурс за цигулка „Коциян” в тогавашна Чехословакия, а по-късно наградите се множат, като сред тях са: първа награда от Международния конкурс Дюкрест в Лафайет, Луизиана и специалната награда на името на Тибор Варга на Международния конкурс за цигулари в Швейцария.

Лора Чекоратова започва да учи пиано в София при известната клавирна педагожка Лидия Кутева. По-късно нейни учители са и Весела Маринова и проф. Жени Захариева. През 1992 г. се утановява в САЩ и е първият български музикант, защитил докторска степен в Джулиърд скул като студентка на Сиймур Липкин. Носителка е на награди от международни конкурси, а през 1996 г. спечелва голямата награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Дебютира в Кенеди център във Вашингтон.
 
Макар че се изявяват като солисти самостоятелно, Лора Чекоратова и Георги Вълчев често свирят заедно в САЩ и в мното страни на Европа и Азия, като наред с традиционния цигулков и клавирен репертоар, те представят и творби от ХХ век.

Траклист
Рапсодия No. 2
[1]    I. Moderato (“Lassú“)    4’28’’
[2]    II. Allegro Moderato (“Friss“)    6’18’’

    Соната No. 1
[3]    I. Allegro appassionato    12’57’’
[4]    II. Adagio    11’30’’
[5]    III. Allegro    10’44’’
       
   Соната No. 2
[6]    I. Molto moderato    9’24’’
[7]    II. Allegretto    12’27’’

Рапсодия No. 1
[8]    I. Moderato (“Lassú“)    4’26’’
[9]    II. Allegretto moderato (“Friss”)    5’55’’
Total:    78’13’’

Сподели в: