Барок и класика с Нов симфоничен оркестър в зала България

От Лозана пристигат концертмайстора – Франсоа Сошар и водача на виоловата група – Ели Каранфилова за да изпълнят Симфония концертанте от Моцарт. Ели е концертмайстор на Нов симфоничен оркестър в периода 1997 – 1999 г. и след прослушване от виолончелиста Станимир Тодоров тогава асистент на прочутия Йехуди Менухин – тя е приета в академия "Менухин"! Малко по-късно Ели сменя цигулката с виола и сега е един от лидерите на прочутия камерен състав от Лозана.
Музикалният директор на Нов симфоничен оркестър Росен Миланов, след като дирижира новогодишния концерт на Филаделфийска филхармония е избрал за тази програма и Кончерто гросо №8 на Хандел, от прочутите му "големи концерти" /кончерти гроси/ и една от Лондонските симфонии на Хайдн – 96-та известна като "Чудото". Заглавието си е получила, защото на премиерата пада един от полилеите в залата /доста тежко съоръжение за онова време/ и като по чудо няма пострадали.
 
На този концерт специални гости ще бъдат децата от "Дом за деца, лишени от родителска грижа" от село Доганово, те ще имат възможността в приятна обстановка и след лека закуска да наблюдават отблизо как зад сцената оркестър и диригент се подготвят за концерта и после в залата да чуят изпълненията на музикантите. Инициативата е на БТ дивелопмент сървисиз, фирма, която се грижи за тези деца. БТ дивелъпмент сървисиз е участник в годишния фонд на оркестъра в ниво "Покровител на оркестъра". Годишният фонд на Нов симфоничен оркестър се състои от 194 фирми, личности и организации, които ежегодно с вноските си подкрепят каузата на тази уникална българска формация.

31 януари, събота,
зала "България",
19.30 ч.
диригент РОСЕН МИЛАНОВ ХЕНДЕЛ
Кончерто гросо No.19, оп.6, No.8 МОЦАРТ
Симфония концертанте за цигулка и виола ФРАНСОА СОШАР, цигулка, Франция ЕЛИ КАРАНФИЛОВА, виола
ХАЙДН Симфония No.96 "Чудото"

Сподели в: