Баритонът Владимир Стоянов ще гостува в Софийската опера

След успешния си дебют в ролята на Риголето в Италия и Китай, Владимир Стоянов ще гостува в Софийската опера на 28 юни (неделя) от 16.00 ч.

Софийската публика ще види за първи път в ролята на Риголето (от едноименната опера на Верди) световноизвестният български баритон Владимир Стоянов. Режисьор на постановката е Пламен Карталов, художник на декора Любомир Йорданов, художник на костюмите Елена Иванова. Диригент Григор Паликаров.
В главните роли:  Елена Стоянова – в ролята на Джилда, Румен Дойков – Херцогът на Мантуа, Светозар Рангелов – Спарафучиле и Елена Чавдарова-Иса – Мадалена. Участват още Стефка Минева, Стоил Георгиев, Емил Угринов, Пламен Папазиков, Силвана Пръвчева, Ангел Христов.

Владимир Стоянов завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, а след това специализира в Римската академия за изкуство и култура при Никола Гюзелев. Започва своята оперна кариера като солист на Пловдивската опера, а на сцената на Националната опера и балет дебютира през 1996 година в ролята на Маркиз Поза от операта “Дон Карлос” на Верди. Международната му кариера стартира през 1998 година с ролята на Макбет в Театро Сан Карло – Неапол, Италия. Следват поредица от ангажименти в различни престижни оперни сцени на Европа и Америка. През 1999 година е поканен за ролята на Шарплес от операта “Мадам Бътерфлай” в Театро Реджо-Торино и "Дон Карлос” от операта “Силата на съдбата” в Миланската скала.

В Карлсруе гостува  в спектаклите “Макбет” и “Ернани”, в Театро Колон – “Фалстаф”, във Висбаден – “Бал с маски”, в Амстердам – “Трубадур”, Дойче опер – “Лучия ди Ламермур” и в Мюнхен – “Травиата”. Следващите години отвеждат певеца в различни точки на света – пее “Трубадур” в Ротердам, “Травиата” в Сантяго де Чиле, “Луиза Милър” и “Сицилиански вечерни” в Бусето. Връща се в Берлин за “Любовен еликсир”, а в Италия, с която преди всичко е свързана неговата кариера – дебютира в ролята на Марсел от операта “Бохеми” на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, пее “Лучия ди Ламермур” в Лиего и “Травиата” в Парма. Гостува на прочутия фестивал в Мачерата в спектакъла на “Дон Карлос”, в Пиаченца с “Бал с маски” (има DVD запис), “Лучия ди Ламермур” – в Каляри. През 2005 година гостува в Дойче опер, Цюрихската опера, а през 2006 пее “Атила” в Неапол, където след една година е поканен за “Фалстаф”. Участва в “Консулът” в Торино и “Бал с маски” в Палермо, а през лятото гостува отново в Сантяго де Чиле в оперите “Дон Карлос” и “Евгени Онегин”. През следващите две години пее “Травиата” във Венеция, след това във Виена, “Сицилиански вечерни” – турне в Япония с Театро Масимо, Палермо. Поканен е за “Фаворитката” и “Лучия ди Ламермур” в Билбао, Испания, след което дебютира в Метрополитен, Ню Йорк в “Дама Пика” на Чайковски  и “Лучия ди Ламермур” на Доницети. В началото на 2009 година дебютира в ролята на Риголето от едноименната опера на Верди в Анкона, Италия, в момента гостува с тази роля  в Пекин, Китай със състава на Пармската опера. На 28 юни 2009г. българската публика ще го види  за първи път като Риголето на сцената на Софийската опера.

Сподели в: