Барабанистите Ямато – дишането на Земята в ударите по тайко барабана

Дишането на Земята в ударите по тайко барабана -това е Ямато!

Само след седмица ще станем свидетели на вихрената сила на японските барабанисти Ямато – на 28 октомври 2014 г. в 20:00 ч. в зала 1 на НДК те ще представят своя юбилеен спектакъл "По пътя"! Барабанистите заявяват, че са вложили спомен и надежда в предстоящото шоу и гаратират 100 % екстатична радост у публиката по време на спектакъла! Не случайно и пиесите, които те изпълняват, носят наименованията –   "Да си в екстаз", "Буен огън", "Общ дух", "Весело барабанене". 

Детайлното описание на почти двучасовата програма, състояща се от 9 пиеси, е в характерния за тях поетично-насърчителен стил. Хореографията, светлинното оформление и цялостната музикална концепция е дело на артистичния директор на формацията Маса Огава. И така, какво стои зад “Rojyoh” ("По пътя").

“Rojyoh” –  По пътя
1.  Начало на спектакъла с пиесата “Родното място на Ямато”

Първото проплакване след раждането се случват в този ден. Първият ритъм на Ямато следва човешкото сърцебиене. Опитайте се да се върнете назад във времето, когато се ражда Ямато и да усетите тези 20 години в реверберациите. Пулсът на душата. Отзвучаващият ритъм на живота.

2. Masurao – Силен човек (2005)

Тази пиеса се изпълнавя като се използва специална техника. Миадайко барабана се оставя на земята и се удря хоризонтално. Хората от остров Миаджима в Япония се известни със свиренето на Кияри тайко, използвайки тази техника и японските тайко барабонисти от цялата страна се увличат по този уникален начин на свирене. Ямато не правят изключение. Насладете се на комбинацията Ямато-стил и традиционен начин на свирене. Днес ние се изправяме пред Тайко барабаните и показнаме, че имаме кураж да тръгнем по утрешната пътека.

3. Kizashi – Моментът, в който започва нещо (1995)

Тази пиеса е композирана през 1995 г. Бързината и синхронът в тази пиеса са зашеметяващи. Палките се движат много бързо, но без каквато и да е грешка или объркване. Ние репетираме усилено, за да е перфектно и красиво изпълнието ни, дори в ежедневието. Надяваме се да усетите хармонията в изпълнението – плод на дългогодишното ни съвместно съществуване.

4.      Ittetsu – Общ дух (2011)

В настоящето, когато безкрайната информация ни залива, човек може да се въодушеви и импулсивно да се стреми да се захване с много неща. Но когато си неспособен да се концентрираш върху същностното, което стои пред теб, се редуват безсмислини дни. Обратно на настоящето течение, терминът Ittetsu заключава в себе си дух на съхранение, с фокус  върху една цел, към която е обърнато цялото внимание. Дори и да си непохватен и разсеян духът на Ittetsu ще премине през стени, за да те просветли с лъчите си.

5. Rekka – Буен огън (2002)

Това е пиеса, в която се изправят двойка мъже срещу двойка жени – и двата отбора са изключително добре подготвени и свирят бързо като светкавици на големия тайко. Никой няма да се огъне. Вие за кой отбор сте?

6.Ucho-ten – Да си в екстаз (2009)

Това е моментът, в който трябва да забравим всички свои трудности и  несгоди в живота. Бъди в екстаз без да си мислиш неща като:”Аз съм върхът!” или “Аз съм по-добър от всички други!”  или “Богат съм!”. Нищо не би могло да се постигне, ако си окован в тревогата за оценката на чуждото мнение. Първо – отдай се на звука на барабана. Той премахва твоето напрежение и те кара да полетиш. Вече си въодушевен, нали?

7. Rakuda – Весело барабанене (1998)

Ямато не биха могли да съществуват без да изпълняват тази пиеса.Това е най-важната ни творба, свиренето й ни прави щастливи. Това е дума с двойно значение. Двата китайски йероглифа, от които е съставена, означават “весело” и “удрям”. Японската дума Rakuda означава камила.“От включването на тази композиция в нашите представления преди няколко години, изпълнение й става все по-забавно. Това конкретно изпълнение ни дава усещане за единение с барабаните, такова единение, което не може да се почувства, когато свирим на тайко барабаните, поставени на земята. В единение с барабаните, нашето индивидуално съществуване постепенно се размива и се сливаме с другите членове на групата. Пътували сме по целия свят с тази пиеса, която ни пазволява да се движим свободно с Тайко барабаните.” Нека си представим щастливия и комичен образ на камилата и да се забавляваме!

8. Garakuta – Играчки за боклука (2005)
В този свят аз съм като непотребна част в кутия с играчки. Но дори животът на тази непотребна част може да бъде вдъхновяващ. Хайде, вижте вие всички, ние сме непотребни части в същата кутия за играчки, така че нека да тракаме и тропаме заедно!

9. Rojyoh – По пътя (2013)
Всеки е застава в един момент от живота си сам на пътя. Роден от любов, отгледан с обич и човечност, сърцето и душата порастват. Ние всички имаме мечти и се стремим към тях, но понякога стигаме до препъни камък или претърпяваме загуба. Обръщаме се назад  после поглеждаме в далечината и преборваме сълзите. Започваме да ходим. Отново..Бавно..но сигурно..Ние сме на пътя и гледаме напред.

Преди няколко дни Ямато се запътиха към Европа, за да сложат начало на своето турне. Не много градове в Източна Европа ще имат възможността да станат част от юбилейното турне на Ямато – 20-th Anniversary Tour  – “Rojyoh” ("По пътя"). Но за радост София е един от тях. Във фейсбук страницата на събитието е публикуван специален поздрав на японските барабанисти към софийските им почитатели https://www.facebook.com/events/1489195894653839/?fref=ts
Ямато пристигат с 40 вида различни по големина барабани и със своя специален 500 кг талисман – големият тайко барабан. 

Билети за Yamato "По пътя"(ROJYOH) ,който ще бъде представен на 28.10.2014 в зала 1 на НДК в София от 20:00 ч. може да намерите в мрежата на Тикетплюс на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини "Ориндж", "Пикадили", "Фотосинтезис". Цените на билeтите са от 30 до 80 лв.

 

Сподели в: