Банда котараци учат чайка да лети

"История за чайка и банда котараци” е новото заглавие в репертоара на Столичен куклен театър. Премиерата е на 21 ноември от 19 часа. Постановката е по романа на нашумелия напоследък чилийски писател Луис Сепулведа – "История за една чайка и котаракът, който я научи да лети”. Адаптацията на текста е на Ина Божидарова и Катя Петрова. Режисьор е Катя Петрова, а сценографията е на Майа Петрова. В спектакъла участват Мая Бежанска, Мариета Петрова, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Румен Гаванозов, Галина Савова. Музиката е дело на Стоян Роянов Я-Я. Проектът се подкрепя от World Wild Fund.

Катя Петрова се вдъхновява от романа на Луис Сепулведа и заедно с Ина Божидарова изграждат адаптацията на тази съвременна история. "Ние всички сме част от планетата Земя. Тя е нашият дом. Отнася се към нас с любов и разбиране. Великодушна е, богата, красива и вечна. Тя ни приласкава и приютява. Дава ни всичко което има с пълни шепи, а ние, хората, я обсебваме, стъпкваме, унищожаваме, превръщаме в огромно бунище. КАК ЛИ СЕ ЧУВСТВА ТЯ… Нехайството на хората нанася ежедневни поражения върху гората, океана, растенията и животните… ", споделя посланието си известната режисьорка.

"История за чайка и банда котараци” разказва за приключенията на Зорбас – "голям, черен и дебел“ котарак, чието непоклатимо чувство за чест един ден го кара да приеме да възпита едно бебе – чайка. Майката, красива чайка, попада в петролен разлив и точно преди да умре, завещава на Зорбас яйцето, което току-що е снесла. Той изпълнява двете си обещания: не само да възпита чайката, но и да я научи да лети. Приятелите на Зорбас му помагат в една задача, която никак не се оказва лесна, особено за банда котараци, по-привикнали да се борят с трудния живот в пристанището на Хамбург, отколкото да се изявяват като родители на едно бебе – чайка.

Сюжетът на постановката преплита две злободневни теми – замърсяването на околната среда, последствията от това и хуманността като спасение. Режисьорското решение и акцент падат върху проблема за добрината, загрижеността и състраданието. Историята е трогателна и същевременно много забавна. 

Освен интересния сюжет представлението e и с провокативна сценография, която наподобява пристанищно градче. Актьорите имат свободата да импровизират по всяко време, тъй като всеки от тях играе повече от една роля. Естетското и интелигентно изграждане на спектакъла се допълва и от участието на Стоян Роянов Я-Я, който акомпанира на куклите през цялото време. Смесицата от етно джаз придава още по-голяма свобода на действието и разкрива пред зрителя едно истинско вълшебство.

Сподели в: