Бал с маски“ на сцената на Националната опера и балет“

 

След грандиозния успех на най-новата си постановка „Турандот” Националната опера и балет ще зарадва своята публика с още един оперен шедьовър – операта „Бал с маски” от Джузепе Верди. Премиерата на постановката на Пламен Карталов бе в края на месец септември в зала 1 на НДК, но през април ще бъде представена за първи път на сцената на Операта.
Спектаклите ще дирижира Борис Спасов. За главните роли Пламен Карталов е привлякъл съзвездие от оперни изпълнители.
На 5 април ролята на Рикардо ще бъде изпълнена от Костадин Андреев, Ренато – Петър Данаилов, Амелия – Габриела Георгиева, Улрика – Елена Чавдарова-Иса; Оскар – София Пижурица (Сърбия)
На 6 април: Рикардо – Август Амонов, Ренато – Кирил Манолов, Амелия – Мариана Цветкова, Улрика – Елена Маринова, Оскар – Елена Стоянова
На 13 април – Рикардо – Емил Иванов, Ренато – Кирил Манолов, Амелия – японската примадона Шинобу Сато, Улрика – Елена Чавдарова-Иса, Оскар – Теодора Чукурска

За първи път на Софийска сцена ще видим световноизвестния руски тенор Август Амонов в ролята на Рикардо.
Август Амонов е роден в Казан. През 1997 година завършва Алма-Атинската държавна консерватория в класа на проф. Серкебаев. От 1995 година е солист на Казахския академичен оперен театър. През 1998 година е солист на Музикалния театър „Хеликон опера” – Москва, а през 1999 година – солист на музикалния театър „Станиславски Немирович-Данченко”. През 2001 дебютира в Болшой театър в ролите на Водемон („Йоланта”) и Дон Алваро ( „Силата на съдбата”). От 2003 година е солист на Мариинския театър. На сцената на Мариинския театър изпълнява главните тенорови роли от „Дама Пика”, Полионе от „Норма”, Паоло от „Франческа Да Римини”, Дон Карлос от едноименната опера, Измаил от „Набуко”, Рикардо от „Бал с маски”, Дон Алваро от „Силата на съдбата”, Радамес от „Аида”, Каварадоси от „Тоска”, Дон Хозе от „Кармен”, Ленски от „Евгени Онегин”, Андрей от „Мазепа”, Андре Шение от едноименната опера и др.  Има богат кантатно-ораториален репертоар – Реквием на Верди, Осма симфония на Малер, Девета симфония на Бетовен, Тържествена меса на Росини. Работил е с диригенти като Валерий Гергиев, Генадий Рождественски, Юрий Темирканов, Николай Некрасов, Владимир Федосеев, Марк Ермлер, Фуат Мансуров. Гастролирал е в Китай, Корея, Германия, Холандия, Финландия, Дания, Австралия, Англия, Хърватска, Япония, Франция, Кипър.
Лауреат  е на Международния конкурс за млади оперни певци „Глинка” (2001 г.) и лауреат на Премия „Ирина Архипова” (2004 г.).
Световноизвестната японска оперна певица Шинобу Сато ще гостува на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди (на 13 април от 16.00 ч.)  и в ролята на Лиу от операта „Турандот” от Пучини (на 16 април от 19.00 ч.)

Шинобу Сато дебютира на професионална сцена в ролята на Виолета от операта  "Травиата" на Джузепе Верди. Следват емблематичните роли на  Тоска и  Чо-чо-сан, които и отварят врати към световните оперни сцени. Във Виенската щатсопера дебютира в ролята на Микаела от "Кармен", а през ноември 1998 г. – в ролята на Чо-Чо-сан от  "Мадам Бътерфлай".

Шинобу Сато е възторжено аплодирана като изпълнителка на  кантатно-ораториални произведения  със Симфоничния оркестър на Баварското Радио, под диригентството на Сър Колин  Дейвис, Симфоничния оркестър на Радио Берлин,  с Чикагския Симфоничен оркестър.  На сцената на Държавната Опера Виктория гостува в ролята на Чо-Чо-сан, партнира и Хосе Кура.
Работи с диригенти като Кристоф Ешенбах, Сейджи Озава, Елиаху Инбал и др. Носителка е на редица национални награди.

Сподели в: