Балчик чака международния фестивал на късометражното кино "В двореца"

В Балчик от 18-ти до 25-ти юни в Балчик ще се проведе Международен фестивал на късометражното кино. Наградният фонд е 25 000 евро в класически златни инвестиционни кюлчета.

За девета поредна година фестивалът ще представи съвременните тенденции в световното кино чрез предизвикателната форма на краткия филм. Предстоящото му издание предизвиква истинска международна сензация. Няколко седмици преди крайния срок за подаване на заявки за участие броят на кандидатстващите филми нараства лавинообразно. До момента фестивалът се радва на интерес от 105 държави от 6 континента.

Четири са състезателните програми, в които международно жури ще разпредели наградния фонд в размер на 25 000 евро в класически златни инвестиционни кюлчета, продукт на швейцарската рафинерия “Argor Heraeus”.

В основния конкурс, разделен на международна и българска секция, се състезават непоказвани в България филми. Всички останали могат да участват в състезателната програма за наградата на Община Балчик. Традиционни за фестивала са и конкурсите за телевизионен филм, както и за рекламен и музикален клип.

Крайният срок за подаване на заявки за участие на български продукции е 15-ти април, а за международни 25-ти март.

Международният фестивал за късометражно кино „В двореца” е събитие от национално значение, присъстващо в европейския и световен културен календар.

Организатори, партньорство и подкрепа: Община Балчик, Министерство на културата, Национален филмов център, и ДКИ-КЦ „Двореца”, и е първият и единствен фестивал за късометражно кино в България, финансиран по програми на Европейския съюз.

 

Сподели в: