Балчик представя културното си наследство на изложбата на общините в Пловдив

Изложба на общините започва от 12 май 2008 г. в Пловдивския панаир. На нея Балчик ще участва с голяма експозиция, съобщиха организаторите. Изненадата за посетителите е цялостното показване пред българската публика на сензационна находка, определена от специалисти като “едно от най-големите археологически събития на 2007 година”. Това е храмът на Кибела Понтия – Майката на боговете, в който бяха намерени изключителни скулптурни изображения и цяла каменна библиотека от послания на древните жители на града на бога Дионис. Това археологическо откритие даде на града световен културен паметник. По идея на кмета Николай Ангелов на щанда на Балчик са представени значимата културна дестинация за Балканите – “Двореца” – Балчик, голямото ни житно пристанище – балчишкото, а с колекция живи цветя участва Ботаническата градина на Софийския университет. Голф игрището ”Лайтхаус” Балчик, пристанищен терминал Балчик и престижните хотели “Бялата къща”, “Мистрал”, “Хелиос” ни помагат да разберем представата на балчишката община за елитен туризъм. Не е забравена и най-старата художествена галерия в Добруджа – балчишката, която съхранява около 1400 произведения на български и румънски майстори на четката.

Нов момент в представянето на Балчик на Пловдивския панаир са панорамните пространствени карти на Албена и балчишкото крайбрежие, както и първата туристическа карта на Добруджа в мащаб 1:100 000. По време на пловдивската експозиция Балчик ще се представи и с богата културна програма. Ще има среща с авторския колектив на четвъртия том на “История на Добруджа”. Включени са и две забележителни издания, свързани с културно-историческото наследство на града. Първото е албумът “Стария Балчик” на английски език, съдържащ уникални карти и гравюри, издирени от Държавна агенция “Архиви” с предговор от проф. Георги Марков. Вторият акцент е книгата “… Балчик”. Това е предизвикваща все по-голям интерес документална биография на Мария, пряка потомка на Английския кралски двор и Руската императорска фамилия, по-късно свързала живота си с династията на Хохенцолерните, управлявала Румъния през ХХ век. Кралица Мария преживява важни моменти от живота си в Балчик, като около нея се формира румънска културна колония, създала славата на града като духовно средище на нашата съседка през 20-те и 30-те години на миналия век.

Представянето на Балчик на Пловдивския панаир е първото в историята на Белия град. Графичният дизайн на щанда е на Константин Отонов от Пловдив.
 
Дългосрочната рекламна стратегия за популяризиране на потенциала за културен туризъм на балчишкия край е разработена по инициатива на кмета на общината и е с ключово послание – "Земя на седем цивилизации". С голям успех премина представянето на общината на панаира в Бобинген, Германия. Тогава някои немски вестници писаха “Балчик е земен рай”. Участието в германската туристическа борса бе началото на няколкото инициативи, планирани за балчишкото рекламно настъпление у нас и в Европейския съюз.

Сподели в: