Балканските музикални награди раздвижиха София

Балканските музикални награди 2011 вече са факт. На 4 юни пл. Батенберг се превърна в център на Балканите. Истинско нашествие на балкански звезди и многохилядна публика бяха само част от зрелището. На една сцена се качиха звезди от различни стилове и поколения.

Inna грабна три приза – за Песен на Румъния за "Sun is Up", за Световен пробив и за Изпълнителка на Балканите за 2010. Сердар Ортач пък бе определен за Изпълнител на Балканите. Зрителите отредиха група Манга да бъдат Група на 2010 "Love in Brazil" на Andreea Banica е най-харесваният Видеоклип на 2010 г. За Балкански проект на 2010 бе определен дуетът на Теодора и Giorgos Giannias – "За теб живея".

Точно в 20.00 часа започна подгряващият концерт, а участието на Крум и Нели Петкова взриви препълнения площад. По дълъг червен килим преминаха всички официални гости. Появата на Inna на пътеката бе един от най-очакваните моменти. Певицата бе облечена с дълъг шлейф, на който бяха щамповани лицата на фенове на звездата от фейсбук профила й.

Точно в 21.00 часа водещите Камен Воденичаров, Даниела Янков и Йоанна дадоха старт на Церемонията. Истински фурор предизвика появата на Даниела след едногодишно отсъствие от България. Последваха изпълненията на победителите в категорията Песен на Балканите от всяка държава. Освен официалните победители, публиката пя още с хитовете на Radio Killer, Флори, Емануела, Поли Генова, Йоанна, Джина Стоева и още много други.

Легендарната Есма Реджепова също зарадва зрителите, а по-рано същия ден по време на пресконференцията сподели, че България е място, където се чувства като у дома си. В дългогодишната си музикална кариера кралицата на ромската музика е имала многобройни срещи с българските си почитатели.

Появата на Inna на сцената накара публиката да запее превърналите се в световни хитове „Sun is Up” и “Amazing”. Звездата избра Балканските награди, за да изпълни и “Club Rocker” – последният сингъл, чиято видеореализация се очаква да се появи в телевизионния ефир.

Освен нея нови песни представиха още няколко звезди. Алисия в дует със Сарит Хадад изпълниха за първи път песента си. Джина Стоева представи баладата „Надежда”. Теодора пък презентира нова балканска колаборация – заедно с Giorgos Giannias и Master Tempo. Крум изпълни новия си сингъл „Руска рулетка”.

Един от най-дългоочакваните моменти бе появата на Горан Брегович на сцената. Той бе отличен за Принос към развитието и популяризирането на балканската музика. Големият композитор и изпълнител тотално взриви присъстващите. „Музиката е дълбоко в човека. Тя обединява хората от различни народи и култури и не е нужно да говориш един език, за да се разбираш, когато правиш музика. Тези награди са много важни. Балканските музикални награди показват на останалия свят, че ние тук сме се обединили и сме познали нещо като свое”, сподели по-рано през деня Брегович. Музикантът заедно със своя Оркестър за сватби и погребения зарадва хилядите на Батенберг и многомилионната телевизионна аудитория.

Балкански музикални награди 2011 достигат до зрителите чрез 12 телевизии. Над 200 бяха акредитираните журналисти, а 250 беше общият брой на делегатите, които пристигнаха в София за Церемонията.

Сподели в: