Балетът "Есмералда – Парижката Света Богородица" – за първи път в България

На 30 април 2014 г. в зала 1 в НДК ще се играе за първи път у нас балетния спектакъл "Есмералда – Парижката Света Богородиица".

Специално за тази постановка са подготвени 160 оригинални костюма.

Балетмайстор и постановчик на спектакъла е народната артиска на Украйна Евгения  Хасянова.
Диригент-постановчик е Владимир Врублевски, художник по костюмите е Окасана Кубекина.

Премиерата на постановката е била преди двеи години в Украйна и до момента билетите се разпродават месеци напред.

В момента трупата е на турне с над 120 представления в Франция.

Парижката света Богородица“ е една хореографска трагедия където Катедралата като „мълчалив свидетел“, ръководи всички човешки катастрофи.

Есмералда се влюбва в най–красивия  от тях – Фийби.

Младежът не се възпротивява , въпреки факта, че си има годеница. Фроло – жертва на завист и измъчван от съмнения, той, като свещеник , няма право да обича една жена. Квазимодо се  възхищава от  младата циганка  с нейната неземна красота която е противоположност на неговата .
Изглежда , че целият свят се върти около Есмералда.

Tрагични обстоятелства предизвикват  ревността на Фроло  и той убива Фийби. Есмералда е обвинена в убийство и тъжно очаква съдбата си . Фроло дава на момичето шанс да бъде свободена, ако това ще му даде "миг на блаженство“.

Есмералда завършва живота на бесилката . Квазимодо , носи тялото и и остава с нея… Скръбта му няма граници. Възприемането на мъртвото тяло на любимата му, Квазимодо е бавно умира в безнадеждна меланхолия…

В отчаянието си, той призовава всички звънци. В  тази финална сцена звънът прозвучава съвсем различно. Причината е 150-килограмова камбана, която става част от камбанария на театъра, в която има още пет камбани с тегло 10, 20, 40, 50 и 150 кг.

Билети за спектакъла
, който ще бъде представен на 30 април в зала 1 на НДК от 19.00 часа, може да намерите в онлайн е мрежите на  Еventim.bg и касата на билетен център НДК . Цени от 30 лв. до 80 лв.

Сподели в: