Балетният спектакъл "Анна Каренина" – с премиера във Варна

Балетният спектакъл "Анна Каренина" в две действия, по едноименния роман на Лев Н. Толстой ще бъде представен във Варна. Премиерата в операта е на 3 декември 2008 г. от 18 часа. Посвещава се на Годината на руската култура в България и е част от Деветия коледен музикален фестивал, организиран от ОФД – Варна. Спектакълът ще бъде игран също и на 11 декември 2008 г.

Хореография и постановка – Константин Илиев. Музика – Бетовен, Берлиоз, Вагнер, Римски-Корсаков, Щедрин. Либрето – Димитър Калев. Сценография и костюми – Лора Маринова. Музикален консултант – Мариела Чанкова. Солисти: Екатерина Чешмеджиева, Илиана Славова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Николай Димитров, Антоана Петрова.

Това е новосъздадено балетно произведение. Хореографията следва цялостната сюжетна линия на романа. Либретистът си е поставил трудната задача да съчетае неизбежната условност на балетното изкуство с реализма в прозата на Толстой. Димитър Калев е автор и преводач и на други текстове към наши балетни постановки. Това е причината постановчикът да се обърне именно към него като към писател с определено познаване тънкостите на балетното изкуство. За Константин Илиев сложността при музикално-хореографския прочит на романа идва от факта, че се касае за една по-далечна епоха, на която трябва да се придаде  достоверност и дълбочина. С ярки щрихи са представени образите на Вронски, Каренин, Кити, Левин, малкия Серьожа. Всичко това през погледа на Анна.

В балетната постановка има и два обобщени образа – Влакът на съдбата и Кръгът на живата природа. Те играят ролята на древногръцките хорове, коментатори на събитията: понякога доста конкретни, в други случаи – абстрактни. В своята творческа работа хореографът разчита и на помощта на дългогодишната си партньорка на сцената и понастоящем художествен ръководител на балетната трупа Екатерина Чешмеджиева, която ще изпълнява ролята на Анна Каренина. Именно творческият тандем Илиев – Чешмеджиева е един от залозите за успеха на тази нова постановка. 

Сподели в: