Балетен Април на сцената на Държавна опера – Стара Загора

На 29 април в България и по света ще се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО. За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид.

Държавна опера Стара Загора представя на вашето внимание две от балетните си постановки, предизвикали възторжени овации от публиката.

На 11 април от 19,00 ч. може да се наследите на „Кръстопът на страстта“ – балетен спектакъл в три части. Първата от тях е озаглавена „Дуенде” – по музика на Мануел де Файя, Албенис и Чамбао. Във втората , „Приказки от изток” звучи музиката на Римски-Корсаков и Арам Хачатурян, а финалната , трета част – „Таборът” е подвластна изцяло на руско-циганските романси “. Постановката показва четири пътя с една пресечна точка – страстта. Солисти са Петя Вънева и Станко Танев. С изключително атрактивното, прекрасно и нежно участие на деца от балетна школа към ОДЦ с педагог Радост Младенова. Хореография, режисура и със специалното участие на Антоанета Алексиева, художник – Борис Стойнов

На 23 и 26 април заповядайте на танцов спектакъл „Заедно сами“. Режисурата и хореографията са на Анна Пампулова. Спектакълът „Заедно сами" е изграден от разнообразни по настроение танци върху съвременна поп и рок-музика, проследяващи различни емоционални състояния в двойките. Основната идея е вниманието към Човека до нас, към споделянето на болката и любовта. Спектакълът е и възможност, чрез която младата зрителска аудитория да бъде привлечена в театралната зала и запозната със съвременните форми на танц и актьорско майсторство.

И всичко това – изпълнено от професионалистите с талант и завладяващ темперамент на балета на Държавна опера Стара Загора с художествен ръководител Алида Бонева!

Може да разгледате снимки от спектаклите на сайта на Държавна опера Стара Загора – http://www.opera-starazagora.bg/ballet.html?pid=28

Възможността да се насладите на един Балетен Април не е за пропускане!

За резервация и билети: 042 622431, Мобилен: 088 5509829, 088 8347721

Сподели в: