„Багрите на Армения“ в НГЧИ

На 6.12.2007 г. от 18.00 ч., в Националната галерия за чуждестранно изкуство (пл. "Св. Ал. Невски", ул. "19-ти февруари" № 1) ще бъде открита изложбата „Багрите на Армения”. Културното събитие се организира под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и министъра на културата на Република Армения г-жа Хасмик Погосян във връзка с нейното официално посещение и  подписването на Програмата за сътрудничество  в областта на културата между правителствата на двете държави.    

В изложбата са представени творби на  арменски художници от няколко поколения – частица  от изкуството на една страна с древeн народ  и богата и екзотична култура.

В експозицията са включени 45 творби от 39 художници, обхващащи период от повече от 50 години и илюстриращи   богатството  на тенденциите, разнообразието в развитието на изобразителното изкуство в Армения, специфичния колорит, темперамент, образност и традиции. В някои от произведенията влиянието на школата на  Мартирос Сарян е очевидно, в други се усеща духа на Европа и повеите на импресионизма, експресионизма, дори кубизма и сюрреализма.

В тази изложба са представени художници, които отдавна се радват  на голямо международно признание. Произведенията на Х. Сардарян, А. Бекарян, А. Каленц, както и композициите и портретите на  В. Галстиян и С. Ксаталмян превъплащават по своеобразен начин традициите на школата „Сарян”. Експериментите, модернистичното светоусещане и  свободният съвременен дух са характерни за Х. Шахумян, С. Саванян,  А. Карапетян, К. Аксамян, които в хармонията на реалните форми постигат интересни обобщения. Модернистичните творби на Г. Аксасян, Г. Григорян и Н. Саджаян пленяват с дълбоките  национални багри и деликатност на рисунъка.
 
Фактът, че през осемдесетте години на миналия век в Ереван бе открит музей на съвременното изкуство, без аналог сред съществуващите тогава музеи и галерии в Източна Европа, е доказателство за разкрепостеността и експериментаторския дух, завладял още тогава изкуството на Армения.

Тази малка група от арменски художници дава представя за високото ниво на изобразителното изкуство на Армения, за  своеобразното отразяване на съвременния свят и по този начин обогатява представите ни за   вековните традиции на един горд и независим народ.
  
Изложбата продължава до 16 декември 2007 г.
Работни дни: всеки ден (без вторник) от 11.00 до 18.30 часа.

Сподели в: