Баби и дядовци нарушават правилата

Банда баби и дядовци нарушават законите в Швеция в търсене на приключения и нужда да избягат от нечестните правила в старческия дом, провеждани от директора и главната сестра. Всъщност това е група от четири жени и двама мъже, всеки със своето хоби и интереси, интелигентни, с отличителна външност и навици. Желанията им са съвсем човешки и дребни – да им сервират повече кафета на ден, придружени със сладкиши, храната да бъде по-хубава и да им разрешават да излизат от дома, да им позволяват да се занимават с хобитата си. Вместо това управата ги "упоява" с хапчета, за да бъдат послушни и въвеждат ред забрани.

Написана много забавно, книгата "Дребната старица, която наруши всички правила" от Катарина Ингелман-Сундберг (издателство "Колибри") описва криминална история, но отзад напред или отвътре-навън. Читателят знае кои са престъпниците, но извървява с тях целия път от извършването на обира до престоя им в затвора и освобождавенето им.

Романът поставя въпросите за отношението на обществото ни към възрастните хора, за правото на достоен и щастлив живот за нашите родители и прародители. Колко живец има в тези побелели хора, колко стремеж към радост и щастие!

За щастие всичко е добре, когато завършва добре, а книгата има класически щастлив край – старите се налудуват, а далаверите на управителя на дома излизат наяве. Животът е хубав и интересен и на 70 и на 80 и повече години, ако сам си го направиш. Вярвам, че всеки ще иска, когато остарее, да прилича поне малко на главните герои.

Книгата ще ви хареса и ще се смеете от сърце. Уверявам ви!

Още за книгата
Седемдесет и седем годишната Марта Андерсон мечтае да избяга от старческия дом и да обере банка. Твърдо решена да не прекара оставащите й дни в креслото, а да открие пътя към по-вълнуващ живот, тя се опълчва заедно с четирима стари приятели срещу ограниченията, които им налагат в дома. Петимата започват да се бунтуват – отначало срещу вечерния час и храната с вкус на пластмаса. Но постепенно стават все по-дръзки и скоро измислят коварен план – да избягат и да заживеят в Стокхолм. С помощта на проходилките си, те се изправят в защита на пенсионерите по целия свят. И приключението започва…

„Бих искала хората да се грижат за възрастните и да не забравят за човешките ценности, но най-вече да се радват на живота.“, споделя авторката за своята книга.

„Очакванията на читателите към шведския роман са той да е криминален. И този е такъв, но по-различен. Това е добродушна, хумористична криминална лудория.“
Индипендънт

Още за автора на романа

Катарина Ингелман-Сундберг е добре позната в родната си Швеция. Написала е 18 книги в различни жанрове, но е най-обичана в страната си заради своите исторически романи за времето на викингите. Познанията й идват от нейния личен опит като морски археолог и уредник на музей, както и от задълбочена изследователска работа по темата. Книгите й се отличават със собствен почерк, с чувство за хумор и елементи на изненада.

Световна популярност й носи романът „Дребната старица, която наруши всички правила“, оглавил класациите по продажби в Швеция, Великобритания, Италия, Германия, Холандия, Исландия, Канада и др.


 

Сподели в: