Баба Зула ще закрие 12-ия София Филм Фест

Баба Зула ще свирят на закриването на София Филм Фест на 16-ти март вечерта в Зала 1 на НДК преди премиерата на филма на Фатих Акин „The Edge of Heaven”, а след прожекцията са обещали невиждано музикално  парти във Военния клуб заедно със самия режисьор, който ще влезе в ролята на диджей специално за предстоящия купон!

Талантливите турски музиканти от Баба Зула посетиха София преди две години, за да представят на живо документалния музикален шедьовър на Фатих Акин “Музиката на Истанбул” и още тогава се превърнаха в любимци на всички почитатели на нестандратното в музиката и киното.

Баба Зула са сред изключителните турски музиканти, участващи в пълнометражния документален филм на носителя на  „Златна мечка” режисьор Фатих Акин. Музикантите от  започват кариерата си с артистични импровизации, превърнали се по-късно в сериозни музикални произведения с оригинален  стил, саунд и характер. Групата е основана през 1996 г. от Мурат Ертел, Левент Акман и Емре Онел. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая.

В своята музикална кариера Баба Зула следват стъпките на бандите от 70-те години на миналия век със странната симбиоза на джазов психаделичен рок смесен с ориенталски саунд. Музикантите умело използват екзотичното си влияние, за да подправят подобаващо композициите си, родени в импровизация. Ироничният полъх от цветната магия в комбинация с мотиви от 1001 нощ изпълва стила на групата Баба Зула.

Със своя уникален саунд, роден от комбинацията на традиционни инструменти, съчетани майсторски с  електронни елементи,  музикантите от Баба Зула задават  ново измерение  в турската фолклорна музика.  Музиката на Баба Зула е магнетична смес  от предварително записани природни звуци с традициони,  модерни акустични и електронни примеси – несравнима чувствена кулминация от ритми и звуци. 

През април 2003 г. “Баба Зула” изнася концерт на фестивала “Пролет в Бурж” пред публика от 50 000 души.

Левент Акман и Мурат Ертел са носители на наградата за оригинален саундтрак за музиката на филма “Девет” присъдена от Турската Асоциация на писателите и сценаристите на Международния Филмов Фестивал в Анкара 2003.

В „Музиката на Истанбул” Фатих Акин документира изпълненията на музикантите от няколко групи като една от тях е Баба Зула и оставя зрителите сами да усетят не само музиката, но и пулса на  живота в мегаполиса. Филмът се опитва да разкрие пред погледа на човека от запада музикалното лице на Истанбул – градът-средище на музиканти и артисти от цял свят, които използват изворите на ориенталската музика за вдъхновение.

За да останат задълго в сърцата на своите фенове, Баба Зула правят поредица от уникални партита на живо с голяма продължителност. Техните пърформънси из Европа приличат повече на мистични ритуали, които представляват особена смес от визуално изкуство, танцьорки на типичните ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката възбуждащa аудио-визуална наслада.

Музикалният стил, запазена марка на Баба Зула се определя като ориенталски “dub”, залегнал в основата на най-новия албум на групата – “Корени” (Roots) 2007.

Музикантите от Баба Зула ще изнесат мастерклас на 16 март 2008 г. през деня, на който ще обяснят изворите на вдъхновение на музиката им и тайната на успеха на феноменалния им стил. Към тях се очаква да се присъедини и самият Фатих Акин.

Сподели в: