„А днес накъде” на Рангел Вълчанов открива 12-ия София Филм Фест

Продължението на култовия „А сега накъде” ще бъде показано в един и същи ден със специалната прожекция на създадения преди 20 години филмов хит. Не пропускайте това уникално киносъбитие – 6 март 2008 г., Зала 1 и кино Люмиер на НДК!

Новият филм на легендата на българското кино – Рангел Вълчанов „А днес накъде” ще открие 12-то издание на международния София Филм Фест. В същия ден, фестивалните зрители ще имат уникалната възможност да видят и незабравимия „А сега накъде”.

А днес накъде” се превърна в специално събитие още на световната си премиера, която се състоя на фестивала в Карлови Вари през 2007 г. Специалното отношение на Чехия и фестивалът в Карлови Вари към Рангел Вълчанов не е случайно.

Първият му филм „На малкия остров” (1958) е бил в конкурса на същия фестивал и е едно от най-дискутираните събития, докато не е изтеглен от фестивала след писмо на българските власти, уплашили се от въздействието и последиците на свободния дух на филма. Въпреки това „На малкия остров” се превръща в един от най-важните филми, повлияли на младите тогава чешки кинематографисти като Иржи Менцел, Милош Форман, Вера Хитилова, Яромил Иреш, Иван Пасер, Евалд Шорм, които през 60-те години оформят Чешката нова вълна.

В края на 60-те години Рангел Вълчанов създава копродукцията с тогавашна Чехословакия „Езоп” и двата изцяло чешки филма – „Шанс” и „Лице под маска”. Триумфът на „А сега накъде” допълва „чешката” биография на режисьора. А успехът на “А днес накъде” в сърцата и душите на днешните зрители показва, че  за истински стойностните киноистории времето няма значение.
Първото представяне на “А днес накъде” в България бе на фестивала „Любовта е лудост” във Варна (2007), където филмът получи овациите на публиката и критиката заедно с две престижни отличия (на критиката и на СБФД). Националната премиера се състоя на 18 септември 2007 г., на централния площад в Русе. Публиката възторжено приветства незабравимите български актьори, режисьора Рангел Вълчанов и продуцента Стефан Китанов. (Събитието отбеляза 110 години и 6 месеца от първата публична кинопрожекция в България в Русе и даде начало на есенния салон на изкуствата в града.).

Двайсетина години, след като млади и стари въздишаха в прехлас по незабравимия филм на Рангел Вълчанов „А сега накъде?”, неуморният  режисьор  успя да събере отново почти всички от 26-мата тогавашни витизчии, повечето от които днес вече известни актьорски имена, за да заснеме мечтаното продължение на филма, озаглавено “А днес накъде”. На първия снимачен ден, в разгара на лятото на 2006 г., насред декора на холивудската продукция „Спартак” в родния ни Киноцентър, можеха да бъдат забелязани актьорите: Албена Ставрева, Ани Вълчанова, Генади Николов, Георги Енчев, Георги Стайков, Димитър Горанов, Елена Арсова, Илиана Китанова, Константин Трендафилов, Красимира Демирова, Мариана Миланова, Михаил Билалов, Николай Ишков, Николай Урумов, Огнян Купенов, Чочо Попйорданов, Робин Кафалиев, Светозар Кокаланов, Стефка Йорданова, Теодор Елмазов, Теодора Бойнова, Цветана Мирчева. От 26-мата студенти във ВИТИЗ, изиграли ролите в първия филм, не дойдоха само трима.

Към 1000 души гости във вечерно облекло станаха част от грандиозното събитие. Подобаващо бе и обръщението на самия Рангел Вълчанов: "Благодаря на всички, дошли да вземат участие в това безобразие”, каза режисьорът, известен с особеното си чувство за хумор. Онова чувство за хумор, което го съпътства до пълното завършване на “А днес накъде”.

За персонажите в “А сега накъде” филмът беше откровение, докосване до мечтаното изкуство, изпълнено със силни емоции, предизвикателство и в същото време голям купон, сбъдната мечта, един нов шанс. Сега, в навечерието на своята специална фестивална премиера, с постоянните препратки между минало и настояще, “А днес накъде” представя актьорите през погледа на сбъднатите им и несбъднати мечти, намирането и ненамирането на спасителния остров, пропуснатите шансове 20 години по-късно – не само на театралната сцена, но и на сцената на живота.

Сценарият на филма е дело на Рангел Вълчанов и Георги Данаилов. Оператор е Радослав Спасов. Композитор е Кирил Дончев. Художник е арх. Ирина Стойчева. Художник по костюмите е Красимира Врингова. Монтажът е дело на Мария Ханджиева. Звукорежисьор е Александър Симеонов. Продуцент е директорът на София Филм Фест – Стефан Китанов, а негови копродуценти са: Димитър Гочев, Николай Ишков и Петър Одаджиев.

Филмът е продукция на „Арт Фест” с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с Българската национална телевизия, Бояна Филм, „Камера”, „Ишков” и „Одавижън”.

„А днес накъде” е сниман на High Definition – най-модерната дигитална технология вече се налага на кинопазара, след като беше използвана с успех в редица високобюджетни холивудски блокбастъри, сред които последния епизод на „Междузвездни войни”. Със същия модел камера, предоставена от студиото „Топформ”, е заснет и „А днес накъде”.

Филмът участва в конкурсната програма на 28-ия международен фестивал „Братя Манаки” (2007) в Битоля, Македония и е поканен в конкурса на международния фестивал в Кливлънд, САЩ.

Сподели в: