Африканското кино ще бъде представено у нас

На 31 май (10.00 – 18.00 часа) и 1 юни (11.30 – 18.00 часа) в Театрална работилница "Сфумато” ще се проведе кинофорумът Париж/София “Отворен клас” на тема "Усещане за Африка”, организиран от френския продуцент Патрик Сандрен. Това е първото мащабно представяне на африканското кино у нас.

Водещ и модератор на тази поредна среща със световното кино в София ще е известният кинокритик, бивш главен редактор на "Кайе дю синема”, в момента преподавател по кинознание в Сорбоната – Шарл Тесон.

Кинофорумът е със специалното участие на  Катрин Рюел – политически журналист и кинокритик в РФИ, програмен директор на африканския кино-клуб в музея Дапер в Париж, Самба Феликс Н’Диайе от Сенегал – документалист, Брис Ауну – антрополог, бивша асистентка на Жан Рук, отговаря за "сряда вечер на етнографския филм" в Музея на човека и  Шейх Тидиан Диа – музикант. "Отвореният клас”, посветен на африканското кино, може би най-младото в света, ще ни покаже разрива между традицията и съвременността, богатството на африканската култура и митология, отпечатъка им върху големите западни интелектуалци и артисти, кръстосването на  погледите – този на Африка в очите на западния кинодеец, който я снима, и този на самите африканци.

Кинофорумът е с вход свободен. Включва лекции и дебати с български превод, както и откъси със субтитри на филми от различните периоди на африканското кино.

Редовните срещи “Отворен клас” са замислени и организирани от Патрик Сандрен. Тези  се провеждат със съдействието на френския кинокритик, професор по кинознание в Сорбоната, писател и есеист Шарл Тесон, съавтор на инициативата. За участие в събитието от Франция пристигат известни личности, кинодейци, чиято работа е получила международно признание (режисьори, актьори, творци, критици, писатели, философи, продуценти, главни редактори в телевизионни канали). Те представят своята гледна точка във връзка с предизвикателствата от естетически и етичен характер, които стоят пред съвременното кино и неговите отношения със света и историята. Срещите са отворени за всички, безплатни и не са лекции, а възможност да се видят много филми, които илюстрират и насочват нашите дебати. Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното – от пластичните изкуства до социалните науки – е също предмет на коментари и дебати. “Отвореният клас” позволява да се открият важни произведения и автори,  различни култури и практики, но също така и кинематографията на страни и континенти, слабо представени в София.
.

Сподели в: