Аурора Бош споделя тайни на кубинската школа в своите часове

Докато 41 балетисти мерят сили във втория тур на 25-ия Международен балетен конкурс във Варна, майстори на танца преподават в лятната академия. Международният форум по традиция се провежда в дните на конкурса и пак по традиция – в Двореца на културата и спорта.

Интересът към Международната лятна балетна академия тази година е голям. 139 млади балетисти от 14 страни посещават часовете на майсторите. Проф. Лиляна Драгулева от България преподава класически танц и палцова техника. Майсторски класове за напреднали водят Жилбер Майер от Франция и Аурора Бош от Куба.  До вечерните часове в зала „Хореография” продължаватт заниманията по характерни танци при проф. Наталия Тарасова от Русия. Изявен специалист, тя е автор на редица трудове върху методиката на преподаване на характерни танци.

Съвременни техники и техника „Хосе Лимон” преподава Луиза Франк от Холандия. По покана на фондация „Жири Килиян” тя е преподавала в Парижката консерватория, води класове в Хага, Дания и в Полша. Джанпиеро Тиранцони от Италия въвежда младите в съвременния джазбалет. Той работи във Виенската щатсопера и прави курсове по хип-хоп, фънки джаз, лиричен джаз, аржентинско танго и латиноамерикански танци.

Някои от тайните на кубинската школа споделя с курсистите Аурора Бош. Примабалерината от Хавана е печелила сребърен медал от Варна през 1965 г.  и златен – през 1966 г. Аурора Бош е директор на балетното училище в Хавана и доцент по методология.

„Още на първия балетен конкурс във Варна големият критик Арнолд Хаскел  от Великобритания обяви раждането на кубинската школа – спомня си тя. – Тогава той беше член на международното жури заедно с Галина Уланова, Алисия Алонсо и Серж Лифар. Ако трябва да обясня какво е кубинска школа, ще ми е по-трудно, отколкото да го покажа. Всеки народ влага в класическия танц своята идентичност и своята емоционалност. Ние, кубинците – сме пренесли нашите” – завършва Аурора Бош. Нейните часове са изпълнени с хумор, интересни задачи и се радват на голямо внимание от страна на специалистите.

Като член на международното жури на 25-ия юбилеен балетен конкурс кубинската балетмайсторка най-много държи на маниера на изпълнението, музикалността, артистичността и добрия стил. „Нека не забравяме, че ние не сме спортисти. Мисията на артиста е да предаде чувствата си на публиката и след излизане от театъра зрителите да се разотидат щастливи” – казва Аурора Бош.

Балетната олимпиада във Варна се провежда под патронажа на г-жа Маргарита Попова  – вицепрезидент на Република България.  Събитието преминава под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс – Варна” , а съорганизатори – Министерството на културата,  Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Билети за конкурсните вечери ще откриете на касите в Летния театър и Двореца на културата и спорта, както и в интернет:
http://www.eventim.bg/bg/bileti/xxv-mezdunaroden-baleten-konkurs-barna-15-30-li-2012-leten-teatr-270716/event.html

Сподели в: