Атила Ласло в джаз-концерта „Клавиши, струни и тръби”

Със съдействието на Унгарския културен институт,  гост на XIV „Салона на изкуствата”  е унгарският китарист и композитор Атила Ласло. Той ще се представи с популярните български музиканти Любомир Денев, пиано и Венцислав Благоев, тромпет, флюгелхорн в програма „Визия: Планета” на 11 юни в зала 9 на НДК.

„Клавиши, струни и тръби” е мотото, което обединява трима артисти, надарени с интуицията за партньорство от мига, в който стъпят заедно на сцената. Магическото „пасване” между Атила Ласло и Любомир Денев е факт, оценен от публиката на концерта им през март тази година в Будапеща, когато те изпълняват джаз-стандарти и авторски творби. Дългогодишното сътрудничество между пианиста и Венци Благоев на фестивали, радио и телевизионни предавания и клубни участия е пример за плодоносно взаимно обогатяване в размяната на идеи и в следването на общо творческо кредо.

В настоящата програма
– своеобразен мост между „Грозданка” и Телониус Монк, тримата музиканти съчетават традиционните джаз-елементи с авторските си виждания, впускайки се в свободен полет в пространство без жанрови граници. Едно истинско музикално приключение за публика без ограничения.
Гостът от Унгария Атила Ласло – китарист и композитор е един от най-добрите представители на унгарския джаз. След завършването на обучението си в консерваторията в Будапеща, той свири в първокласните джаз групи. Прeз 1975 основава групата Kaszako, чиито характерни интонации са записани в албума Édenkert (Рай). Музикантът създава и групата Things заедно с Тони Лакатос през 1985, която просъществува седем години. Атила Ласло е свирил с артисти като Антъни Джаксън, Ранди Брекър, Джеймс Мууди, Томи Кембъл, Дейв Фрийдман, Гари Уилис, Хирам Бълок, Боб Минцер и др. От 1987 е преподавател в Университета за Музикални изкуства „Ференц Лист”. През 1999 печели наградара Gábor Szabó ‘Jazz Life-work’ и е избран за председател на Унгарската джаз федерация – пост, който заема до 2005 година. Печелил е също така наградата Leó Weiner за Teaching of Music (2003) и наградата „Лист”. През 1992 Ласло събира собствена формация – Attila László Band, която се придържа към съвременния джаз, а музиката e композирана и аранжирана от самия него. В албумът им „Имало едно време” включва някои характерни композиции  с участието на Калман Ола – известен пианист и съосновател на групата. През януари 2004 Attila László Band осъществява турне от осем концерта в САЩ, където групата се представя предимно в джаз клубове и изнася специален концерт пред представителите на УНИДО от над 40 държави. Композициите на Атила Ласло се характеризират с чувствена хармония и пастелна оркестрация, като същевременно носят невероятнен импулс и енергия. Ритъм секцията често контрастира с темите и хармоничните рамки. Понякога, под леката мелодия може да се чуе пулсиращ акомпанимент. Именно дуализмът прави групата толкова уникална. Когато описват музиката си, изпълнителите често използват фразата „органичен джаз”, което показва, че изявата им се основава на индивидуалността на всеки един от тях. Групата се състои от големи музиканти, последователи на модерния суинг, пулсиращата 8-норна музика, както и различни стилове народна музика. В тези композиции музикантите създават характерна и жива интерпретация, чрез съчетаването на различните влияния в едно цяло.

Този оригинален музикантски маниер Атила Ласло ще осъществи с българските си колеги Любомир Денев и Венцислав Благоев за ценителите на джаза на 11 юни в НДК.
       

Сподели в: