Ателие – читатели четат поезия

Първото експериментално ателие „Читатели четат поезия“ ще събере ценителите на новата българска поезия на 1 юли от 19.30 ч. в столичния бар „Ателието“ в безистена на ул. „Цар Самуил“ 50. На събитието гости ще бъдат поетите Иван Ланджев, "Ние според мансардата" и Владислав Христов, "Фи".

Целта е споделяне на вкуса към поезията от читателска гледна точка. Освен четене на избрани стихотворения, участниците в ателието ще се опитат да напишат и свои текстове, които ще бъдат прочетени и обсъдени. По този начин читателите поне за малко ще се превърнат в автори.
 
За книгите:
 
Поезията на Иван Ланджев е странна симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив. Това напрегнато съсредоточаване в собствения си свят, това раздвижване на текстовете от безброй препратки с внушението за един по-разширен културен контекст на критическа изповедност. И превръщането им във въздействащи полифонични композиции, във впечатляващи монтажи от интимни мотиви, универсални теми, преживелици, състояния, жестове. И оправданието на целия този мисловен поток, позовавайки се на особеностите на времето с неговия информационен взрив. С триумфа на абсурда и възможността за издигане над абсурда чрез художественото му опознаване. Поезия, която трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Една поезия със сериозно и достойно бъдеще.

Иван Теофилов
 
Големият талант на Владислав Христов се състои във възможостта му да търси и намира нови гледни точки към познатото, всекидневното, а от друга страна, да отваря пролуки към космичното битие на човека. Именно полагането на човека в границите на предметния свят и издърпването му извън него в рамките на едно стихотворение, при това пестеливо, ударно, но и деликатно, е специфичното умение на автора. Простотата, чистотата на стихотворенията, тяхната естественост, летливост, но и внезапните им прозрения правят тази поезия една от най-добрите сред разнообразните гласове на съвременните ни поети.

Силвия Чолева
 
Инициатор и концепция – Петрана Петрова, редактор "Поезия" и част от екипа на www.AzCheta.com

Сподели в: