Атанас Хранов представя "Фрагменти от моята стая"

Изложбата "Фрагменти от моята стая" на Атанас Хранов се открива на 7 май 2008 г. в софийската галерия "Ракурси". Това е смел и вдъхновяващ опит на художника да вземе характерни форми от старата градска и църковна архитектура и чрез средствата на своята фантастична образност да ги превърне в своеобразни „врати” към паралелни светове. Архитектурни елементи от началото на века (арки, алафранги, сводове, части от колони), органично се вплитат в чистия модерен интериор и създават изключително динамично усещане за пространство и време. Работите са изпълнени с полимерна мазилка върху метална конструкция, която дава възможност свободно да се развиват в заобикалящата ги среда. Отличителен белег е доминиращото присъствие на орнамента, изведен до чист знак.

Експозицията е до 26 май 2008 г.

Атанас Хранов е роден през 1961 г. в Пловдив. През 1980 г. завършва Средно училище по изкуства – Котел, а през 1987 г. – Национална художествена академия, София, специалност “Дърворезба”.

Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на над 40 самостоятелни изложби, участва в множество общи инициативи и кураторски проекти.
Осъществява съвместни проекти  с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.
Живее и работи в Пловдив.

Сподели в: