Атанас Скатов: С веганството катеря върховете на Земята

Атанас Скатов е първият веган, изкачил първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Австралия и Океания, и Антарктида. Тези върхова са обединени в проекта му „Скоростно изкачване на 14-​те най-​високи върха на планетата над 8000 метра височина без консумация на храна от животински произход“. (Speed x 14 x 8000 x Vegan).

Поводът за разговора ми с него е предстоящата премиера на неговата книга за изкачването на Еверест и прожекцията на филма "Еспериментът Скатов" – на 18 ноември, от 18:00 ч. в Руския културно-информационен център. Книгата се казва "Богинята Майка на Вселената" от издателство "Кибеа".

Представи се за читатели на Kafene.bg – какви са интересите ти? С какво се занимаваш сега?

Казвам се Атанас Скатов, на 37 години, Роден съм в Сливен, средното си образование завърших в Сливен, а висшето – в Аграрния университет в Пловдив, Магистър съм по Растителна защита, направих докторат в Берлин, Германия. Работил съм като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия.

От четири години се занимавам активно със спорт, в това число туризъм, алпинизъм, катерене, колоездене, плуване, йога, бягане, ски, танци и др. Преди 2010 година не съм имал контакт с планината, а преди 2012 г. не съм участвал в спортно състезание, както и повече от петнадесет години не бях спортувал. През 2013 и 2014 г. успях за по-​малко от двадесет и четири месеца да се изкача на първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия, Австралия и Океания и Антарктида като веган.

На 1 октомври 2015 .г успях в 5.50 часа да стъпя на връх Манаслу, 8165 м. Това бе и дебютната ми експедиция от най-​новият проект за „Скоростно изкачване на 14-​те най-​високи върха на планетата над 8000 метра височина без консумация на храна от животински произход“. (Speed x 14 x 8000 x Vegan).

Това първата ти книга ли е? Как дойде идеята за нея?
 
Не съвсем, преди 10 години написах докторат в Германия, който там се публикува като книга. Освен това преди Еверест изкачих връх Аконкагуа, първенецът на Южна Америка. За това изкачване съм написал книга също, но тя още не е издадена. Може да се каже, че това е третата ми книга. Веднага като се върнах от експедицията си на Еверест всичко в мен напираше да напиша черно на бяло какво съм преживял. Толкова силни чувства и емоции трябваше бързо да се запечатат в думи. Още през месец юли 2014 г. завърших с писането й.

Може ли да кажеш, че веганството е Еверест в начина на хранене?

За мен веганството е най-правилният начин на хранене, на живот и на възприемане на света.

Какво те крепеше в най-трудните моменти в изкачването на върха? Откъде черпеше сили?

Крепеше ме вярата ми в неограничените човешки възможности и любовта ми към природата.

Какво ще видим във филма "Експериментът Скатов"?

Зрителите ще видят защо предприех този експеримент, моите подбуди и мотиви, също така как премина експедицията ми на връх Еверест.
 

Защо казваш, че си планинар, а не си алпинист?

Аз съм височинен турист, планински човек, балканец. Алпинист ще стана, като някой ден завърша курс за начинаещи по алпинизъм. (ха ха-ха)

Кое беше първото нещо, което си помисли, когато стигна върха? А когато започна да слизаш надолу?

Колко време да остана на върха, дали ще усещам студа, вятъра, дали ще имам реална представа за тялото си и психиката си. Останах повече от 20 минути на върха. На слизане мислех вече за следващата експедиция.
 
А сега накъде?

О, има 12 осемхилядника за изкачване и тестване на веганството. Ще избера няколко за следващата 2016 година. Всичко зависи от финансирането на експеримента ми.

Снимки: Личен архив

Сподели в: