"Аскетът в мола и други разкази" от Калин Терзийски

"Аскетът в мола и други разкази" ("Сиела", стр. 144, цена 10 лв.) е новата книга на Калин Терзийски, събрала разказите, писани в последните три години. Тези разкази не са обединени просто от периода, в който са писани, а от философската идея, че в консуматорското общество е напълно възможно да се живее умерено и при това – да се живее щастливо. Без да се изпада в беса на свръхконсумацията – със смирение и внимание към фините нюанси и невидимите детайли на живота. (Интервю с Калин Терзийски може да прочетете тук.)

Калин Терзийски разказва историите на Аскетът и на другите си герои, живеещи в нашия реален свят съвсем като приказки. Защото, погледнати от друг ъгъл, тези ежедневни случки са си истински приказки. Зависи от нагласата. Както пише Робърт Пърсиг в гигантската си книга Дзен и Изкуството да се поддържа мотоциклет: „За да започнеш да ремонтираш мотоциклета си, ти трябва правилна душевна нагласа.”

"Аскетът в мола и други разкази" ни разказва за правилната нагласа, която трябва да имаме, за да възприемаме света като нещо велико и чудесно. Или с други думи – приказка.

"Аскетът в мола и други разкази" е всъщност и едно допълнено издание, което излиза непосредствено след библиофилското издание "Аскетът в мола".

СЪДЪРЖАНИЕ
АСКЕТЪТ СИ ТЪРСИ ХРАНА
ПОДСЛУШАНИЯТ РАЗГОВОР МЕЖДУ ЛЕОНАРДО И МИКЕЛАНДЖЕЛО
ОТНОСИТЕЛНОСТИТЕ
СТАРЕЦЪТ С РЪЦЕ КАТО КУКИ
АСКЕТЪТ СРЕЩА СВОЯ УЧЕНИК
ДНИ ПРЕДИ ОТЛИТАНЕТО
ХЕРЦОГЪТ ВЛИЗА ВЪВ ВЛАДЕНИЯТА СИ
КВАЗИМОДО ПО ЕСКАЛАТОРА.
МАСАЙСКИЯТ МОЛ
МОЛЯ ВИ
ТЕРОРИСТЪТ
ДЗЕН ВЪВ ВАРНА.
МОЯТА КОЛЕКЦИЯ
ДРАНЕТО НА ПАН
ПЪРВИ СТЪПКИ ПО ПЪТЕКАТА НА ЛУДОСТТА
РАЗХОДКА С КРИС
БОБО В КРАЯ НА ЖИВОТА СИ
УМИРАНЕ КРАЙ ЕЗЕРОТО
ВОНЯЩИЯТ КРАК
ПРАЗНИК В МОЛА.
ФИТНЕС
ПОГНУСАТА
СМЪРТ
ВЪЛКЪТ

Прочетете още:

Откъс – Аскетът си търси храна от Калин Терзийски
Премиера на "Аскетът в мола" от Калин Терзийски и Иво Милев

Сподели в: