Асамблея на срама събира над 120 автори

На 19-ти декември от 19 часа в МОЗЕЙ се открива най-уникалната групова изложба в София – "Асамблея на срама”. В експозицията са включени работи на над 120 автора под формата на живопис, графика, колажи, фотография, текст, мултимедия и други.

Някои имената на участниците: водещата Мария Силвестър, журналистката Албена Вулева, актьора Стефан Щерев, певеца Орлин Павлов, хореографката Мила Искренова, художника Калоян Илиев – Кокимото, Борислав Стоянова, Крис Енчев и много други.

"Новаторската изложба противостои на идеята за кураторството, при която достъп на артиста и неговата творба до изложбената зала е изцяло зависим от субективния избор на куратора.

По тези причини ”Асамблея на Срама” няма куратор и абсолютно всеки би могъл да участва, като наеме за символичната сума от 15 лева един квадратен метър от галерията за да представи в него своите творби.

Тази изложба дава видимост и провокира художествената креативност у хора, намиращи се извън артистичната среда, като успоредно противостои на дискриминационните разделения между професионално и не професионално; високо – ниско изкуство.
Ден преди закриването на изложбата международна комисия ще връчи няколко награди на най-оригиналните автори. Ще бъде връчена и награда от публиката, определена от посетителите на МОЗЕЙ. Някой от произведенията ще бъдат откупени за постоянната колекция на МОЗЕЙ. Изложбата е международна и ще има произведения на чужди автори.

В допълнение към изложбата е осигурено отделно пространство в галерията наречено „Срам Бук, където посетителите ще имат възможност да пишат по стените своите реакции по темата за срама или впечатленията си изложбата.
Темата за срама е силно актуална за България. Чувството за срам е в тясна взаимовръзка с усещането ни за вътрешна свобода, която мисля , е силно необходима на всеки българин, особено в момента."

Иво Димчев

„Асамблея на срама” ще продължи до 30-ти януари 2015 г.

Успех на всички артисти!

Иво Димчев
и екипът на Мозей

Сподели в: