Асадур Маркаров създава пространство

Галерия Сариев представя: Асадур Маркаров – Създаване на пространство в Сариев.
От 26 март до 29 април.

В рамките на традиционните си изложби РЕ-ХАРТИЯ тази година Галерия Сариев представя изявения творец в работата с хартия Асадур Маркаров и специално подготвената му за пространството на галерията изложба "Създаване на пространство в Сариев".

Опита в работата с ръчна хартия Асадур Маркаров придобива в Китай, където завършва Художествената академия Джъдзянг, специалност “Традиционна китайска калиграфия” и Института за съвременен текстил “Върбанов” в Ханджоу. Повлиян от изтока, днес Маркаров използва собствена смесена техника и природни материали в работата си.

Със "Създаване на пространство в Сариев" Асадур Маркаров изгражда един утопичен свят от природни материали, чиито параметри изместват конкретността на галерията като институция. Това е стъпка, която вдига в мащаб и създава ново съдържание в творчеството на Асадур Маркаров.

Чрез инсталиране на обекти в бяло по стените и във въздуха се създава мрежа, маркираща границите на този утопичен свят, за чието съществуване свидетелстват светлината и сянката от взаимодействието между даденото и сътвореното от автора пространство.

Отделните работи сами за себе си също са базирани на принципа на мрежата. В тяхната конструкция от бамбукови пръчки се вижда лепенето, връзването с памучни и вълнени нишки, а хартията "козо" е обединяващ поетичен елемент.

Сподели в: