Архитекти от Испания и Латинска Америка в София

Проектът „Фрешлатино” представя архитекти от Испания и Латинска Америка в София

В рамките на Седмицата на архитектурата в София /Sofia Architecture Week/ Институт Сервантес-София представя проекта „Фрешлатино” – сбирка от произведения на 14 испански и латиноамерикански архитекти, представени във видео инсталация.

Архитектите от „Фрешлатино“ са пъстра група творци от двата бряга на Атлантическия океан, обединени от мисията си да интерпретират съвременната култура. Някои работят индивидуално, други – по двойки, трети – в екипи до 12 души. В инсталацията „Фрешлатино“ работата на всеки е представена в кратко видео от самите архитекти и е придружено с избрана от куратора на целия проект творба.

Авторите на „Фрешлатино” работят на пресечната точка между архитектурата, градоустройството, историята на града и живописта, като изграждат разказ чрез пространството. Изразните им средства са фотография, видео, видео инсталация, скулптура, интервенция. Творбите им понякога са миниатюрни конструкции, други път преминават границите между визуалните изкуства, пърформанса и архитектурата или пък ни доближават по нов начин до сложността на модерния град посредством интервенции в публичното пространство. В своя манифест те изповядват идеята, че „Архитектурата е обществото, представено технологично.” За тях „архитектът звезда” отстъпва място на „професионалиста на улицата“: по-близък до хората, който обича да изследва и експериментира и включва в репертоара си редица елементи от социологията, политиката, антропологията, икономиката, екологията и др. За този тип архитекти приоритетите са: нисък бюджет, грижа за основните потребности, социална и политическа ангажираност, подвижност, целенасоченост.

„Фрешлатино” може да се посети от 1 ноември до 1 декември. Официалното откриване е на 3 ноември. Специален гост за откриването ще бъде мексиканската архитектка Пилар Ечесарета, която ще участва в дебат, посветен на съвременната архитектура, конструкцията на града на бъдещето и взаимодействието между латиноамериканската и европейската архитектура.

Сподели в: