Археолози откриха замъка на първите Асеневци

Забележително археологическо откритие бе направено на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, цитиран от БНР.

Археологът ст.н.с. Константин Тотев е разкопал замъка на първите Асеневци – Асен, Теодор и Калоян, който е изграден в северната част на хълма Трапезица върху отвесен скален език, контролиращ Арбаншкия проход.
Стените на замъка са необичайно дебели и големи. Широки  са 4,5 метра (при обичайна за Средновековието широчина 2,2 метра).

Досега никой не е проучвал това място поради опасността работещите да се сринат в пропастта. За разкопките Константин Тотев е използвал алпинисти.

Замъкът е сравнително добре запазен. На места височините на крепостните стени са осем метра.
Феодалният комплекс на братята Асен и Петър потвърждава мнението, че те са били военно задължени аристократи – трапезити, които срещу пазенето на прохода на пътя Русе – Търново – Хаинбоаз – Константинопол са се ползвали с известна самостоятелност.

Във вътрешността на резиденцията археолозите са открили жилищни помещения, складове, казарма за войниците, магазин и една църква.

Въпреки че феодалният замък е много добре запазен, необходимо е да се вземат спешни мерки за консервацията и реставрацията му, тъй като камъните са споени с бял хоросан, който вече е изветрял и някои от тях се ронят, разказа Божидар Димитров.

Сподели в: