Археологическия музей излага антични бюстове

Експозиция от антични мраморни бюстове може да се види до 28.08.2007 г. в Националния археологически музей в София.

Изложбата е наречена “Главата” и включва творби от постоянната колекция на музея, който притежава най-голямата сбирка от антични портрети в страната. Това са глави на различни божества, които представляват римски копия или варианти на гръцки оригинали от класическата и елинистическата епоха. Особено важно място както в колекцията на Музея, така и в концепцията на изложбата заема римският скулптурен портрет. Експонираните близо тридесет портретни скулптури, бюстове и глави, представят основните етапи и художествени направления в развитието на римското портретно изкуство от І – ІV в. сл. Хр.

Особено ценни сред тях са бронзовата глава с позлата на Аполон, бюста на Атина с епически шлем, главата на Хермес и други. Специално за събитието от архива на музея са извадени група паметници – шест мраморни глави от І, ІІ, ІІІ век от новата ера, които се представят за пръв път пред широката публика.

От тази колекция можем да добием една много добра представа за развитието на римското портретно изкуство в периода 3-4 век от нашата ера.

Освен античните бюстове в изложбата са представени съвременни скулптури на български творци създадени през последните десетилетия на XX век. Те са предоставени от фондовете на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и ателие “Светлин Русев”.

За първи път ще бъдат показани и пластики на художниците Крум Дамянов, Ангел Станев, Емил Попов, Цветослав Христов, Добромир Георгиев, Димитър Златанов, Кирил Кузманов и Мина Минов, създадени специално за изложбата.

Музеят работи без почивен ден от 10 до 18 часа.

Сподели в: