Арт център Алтера ще бъде официално открит с аукцион

На 3 октомври (сряда) 2007 г. от 18:30 часа новият културен сезон за арт център „Алтера” (бул. „Драган Цанков” 36, ИНТЕРПРЕД) ще бъде официално открит с аукциона, съпътстващ Петото международно триенале на графиката – София 2007.

Тази година галерия „Алтера” има честта да бъде спонсор и партньор на Международното триенале, както и да връчи своята награда – статуетка „Алтера” и право на изложба в салоните на галерията в рамките на следващото триенале. Наградата получи младата авторка Александра Гогова.

Международното триенале на графиката – София се провежда за първи път през 1975 година, с организатори – Съюзът на българските художници и Министерство на културата.

Днес, 15 години по-късно, в организацията се включват Столична община и Държавния културен институт към МВнР на Република България. Събитието е  под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.

В тазгодишното издание на Международното триенале присъстват над сто автора от 30 страни, които могат да  участват с до три творби, изпълнени в традиционни и експериментални графични техники.
Международното триенале на графиката е форум за представяне на съвременните тенденции и постижения в развитието на графичното изкуство.

Изложбата създава фонд от произведения на български и чуждестранни графици, които ще послужат за основаването на Музей на Международното триенале на графиката – София, които ще бъдат показани на изложби в страна и чужбина.

След подбор, селекционното жури, състоящо се от български графици и изкуствоведи, избра около сто и петдесет творби, които ще  бъдат експонирани в изложбата на  „Шипка” 6. Приблизително половината от избраните творби са на български автори.

Носителят на голямата награда от триеналето през 2004 г. – Дарина Пеева  ще представи свои работи на експозицията.

Сподели в: