Арт сомнамбули се събират в Пловдив

Четвъртата поредна Нощ на музеите и галериите ще събере всички арт сомнамбули в Пловдив на 26 септември 2008 г. Този път тя се провежда под знака на вечната класика – пижамата – с призива: “Елате, дори и с пижами, и сънувайте наяве!”.

С всяка изминала година това събитие се утвърждава като единственото от този мащаб в страната с все повече участници и динамична програма, казват организаторите. Още с първото си издание през 2005 Нощта възроди артистичния живец на Пловдив и привлече вниманието не само на изкушените от изкуството, но и на широката публика. Съчетанието между увлекателна градска атракция и стойностни творби е печелившата формула, която привлича нови и нови почитатели.
 
След участието на Пазарджик и Стара Загора през миналата година сега Нощта се концентрира отново само в Пловдив. В 19 часа познатите артистични локации в града, както и неочаквани обществени пространства започват своята нощна програма.
Повече от 30 музеи и галерии представят групови и самостоятелни изложби, подредени специално за Нощта. Публиката ще може да види живопис, керамика, скулптура, фотографии, принтове, рисунки, карикатури, мултимедиини инсталации на някои от най-известните съвременни български автори и на чуждестранни гости, както и да общува на място с някои от тях.

Експозициите са съпроводени от концерти, пърформанси, прожекции на филми, дегустации на вино, томболи, ревюта…

Един от специалните акценти в това издание на Нощта е светлинният лабиринт "Корени” на гостите от Франция – Софи Табаков, Лоран Субиз, Алекс Табаков, който ще бъде представен в  Античния театър със съдействието на Община Пловдив, Френски културен институт, Център за антропологични и етносоциологически изследвания, Фондация Отворени Изкуства.

Изкуството ще причаква под различна форма своята публика на 15 необичани места в града – музикални клубове, площади, паркинги и дворове. В картата на събитието със своя програма присъстват Държавният куклен театър, Драматичен театър  – Пловдив, Лятно кино "Орфей”, Синята къща, Книжарница Магелан, новото Artnewscafe, читалище "Иван Вазов" и др.

Сподели в: