Арт проект на художници и занаятчии от Бургас обикаля Европа

Изложба, представяща творби на художници и занаятчии от четири европейски града – Бургас, Барселона /Испания/, Флоренция /Италия/ и Лимож /Франция/ беше открита тази седмица в Барселона. Произведенията са създадени в рамките на проект "Иновативно занаятчийство” ("Инхенд”), по който Община Бургас си партнира с Община Флоренция и още шест културни и образователни институции от Европа.

След няколко работни срещи, в рамките на които 24 художници и занаятчии – участници в „Инхенд”, обмениха опит и идеи, през октомври миналата година започна същинската част от изпълнението на проекта – паралелно реализиране на четири арт инсталации – съответно в Бургас, Барселона, Лимож и Флоренция. Основно изискване към произведенията беше те да обединяват в едно изкуство и занаяти. Четирите творби бяха завършени до края на годината и от февруари до юни 2010 г. ще бъдат представени в рамките на пътуваща изложба. Тя тръгна тази седмица от Барселона, след което ще гостува в Лимож, Бургас и Флоренция.

Пътят” е името на арт инсталацията, представяща Бургас в експозицията, реализирана по проект „Инхенд”. Тя е плод на обединените усилия и творчески фантазии на бургаските художници Георги Динев, Анна Михайлова, Атанас Стоянов и занаятчиите Людмила Кутиева /стъклопис/, Станко Киров /плетене на ракита/ и Митко Адамов /дърворезба/. Пътят на духовното израстване на човека в хармония със законите на Вселената е основната идея, около която е създадена художествената инсталация, съчетаваща живопис, дърворезба, стъклопис, плетене на ракита и пластика. За направата й са използвани типично български материали – дъски от старинна врата и диканя, части от покрив на българска къща, ковано желязо, ракита /червена върба/. Разгънат куб с размери 2 х 2 х 2 м. формира основата на инсталацията. Седмолъчна розета, изработена от дърво, е разположена на основната равнина. Розетата е интерпретация на древен прабългарски календар. По своята същност тя представлява модел на времето, отчитащ часовете и дните на седмицата. Върху розетата има изобразени планети, използвани от древните българи като ориентири. Две пластични композиции, изработени от ракита, символизират Слънцето и Земята – разположени са вляво и вдясно от основната равнина. Декоративно пластично решение от дърво и стъкло пресъздава символиката на вечния кръговрат и Вселената. Според авторите на произведението пресечна точка на всички пресъздадени в произведението символи е Човекът.

„Пътят” заедно с арт проектите на художниците и занаятчиите от Флоренция, Лимож и Барселона ще могат да бъдат видени в Бургас от 8 до 25 април 2010 г. в Изложбената зала към Дружеството на бургаските художници. Датите за изложбите в останалите градове са както следва: Барселона – 5-20 февруари; Лимож – 26 февруари-12 март; Флоренция – 21 май-4 юни.

Основната идея на проект "Иновативно занаятчийство” е да срещне занаятчии и художници от различни страни и да провокира диалог между тях с цел преодоляване на създалото се през годините разединение между изобразително изкуство и занаятчийство. Проектът е финансиран по оперативна програма "Култура” 2007–2013 на ЕС и е на обща стойност 343 812 евро. Водеща организация е Фондация за артистично занаятчийство – гр. Флоренция. Изпълнението му стартира през декември 2008 г. и ще приключи до юни 2010 г.

Сподели в: