Арт Галерия – Музей Филипополис

През месец юли и август 2007 година Арт галерия-музей Филипополис представя изложба живопис с картини на стари майстори от своята частна колекция. В нея са включени творбите на художниците Димитър Казаков – Нерон, Александър Миленков, Александър Мутафов, Цанко Панов, Наум Хаджимладенов, Живка Пейчева, Илия Петров, Иван Христов, Петко Абаджиев, Генко Генков и др.

Сградата, в която е разположена Арт Галерия – Музей Филипополис, се намира в град Пловдив, в архитектурния резерват Старинен Пловдив на ул. Съборна №29. Носейки името на нейния създател, Хаджи Алековата къща e една от забележителните ни културни наследства.

Къщата е двуетажна, издигната върху дъбова изба и има симетрични фасади. Строена е с масивни зидани стени в духа на западноевропейския стил на неокласицизма. Симетрично е решен и първия етаж. Най-представителната част на дома е на втория етаж, който има несиметричен план. Тук е големият салон – хайет, с красив елипсовиден таван, чийто отстъп е изписан с богата растителна украса. В центъра му е разположена хубава резбована розета във формата на слънце.

Първият етаж на къщата се използва за изложбена зала с гостуващи съвременни художници, а също и изложби на български класици.
Вторият етаж е музей, който помещава частната колекция на сем. Малецови.
В отделни зали са изложени творби от различни жанрове и периоди от изобразителното изкуство на изявени български художници.
В приземния етаж на къщата се помещава романтично арт-кафе – Виенска сладкарница, в която посетителите могат да починат с чаша ароматно кафе и виенски сладкиши, обградени с изкуство и тиха музика.
Къщата има и лятна градина, от която се разкрива обзорна гледка на град Пловдив и квартал Капана.

Сподели в: