Артистичният проект „Хор на оплакванията“ ще бъде част от новия фестивал „Град и публични пространства“

ФондацияОтворени изкуства“, организатор и инициатор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, ще реализира и в България изключително забавния и хитов артистичен проект на двамата финландски художници Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен – „Хор на оплакванията“. Идеята на двамата автори тръгва от наблюдението им колко много енергия хората отделят за оплакване и в какво може тази енергия да бъде реално трансформирана. „Оплакването като универсален феномен“ и буквалният израз на финландски хор от оплаквания – дават повод на художниците да реализират проекта в различни градове по света като събират оплакванията на гражданите и ги обединяват в песен, правят Хор. За целта е поканен композитор, който създава песента от всички оплаквания и провежда репетиции с гражданите. След 4 – 5 репетиции всички оплакващи се изпълняват своята песен публично пред широка аудитория. Проектите се документират във видео филми. „Хор на оплакванията“ стартира в Бирмингам през 2005 г., днес е реализиран в повече от 70 града по света – от Токио до Мелбърн и от Сингапур до Филаделфия. „Хор на оплакванията“ е включен в списъка на Глобалните хитове на BBC.

В България, проектът ще бъде реализиран в рамките на новия фестивал „Град и публични пространства“ (17 – 23 септември), организиран от фондация „Отворени изкуства“, с тема „Ритуали на обичайното“ и куратор Вера Млечевска. Българската продукция на „Хор на оплакванията“ ще се осъществи съвместно с композитора Нима Гуше. Концертното изпълнение на пловдивскияХор на оплакванията“ ще се реализира в „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ на 21 – 22 септември 2012 година. Всеки може да се включи като изпрати своето кратко оплакване до организаторите на фестивала „Град и публични пространства“ – фондация „Отворени изкуства“. С изпращането на оплакването, всеки гражданин се ангажира с активно участие в цялостния процес за осъществяване на „Хор на оплакванията“ в Пловдив, под формата на 3 до 5 репетиции, първата от които ще се проведе в началото на месец август. Участието в Хора не изисква и не предполага наличието на певчески данни, нужно е само ентусиазъм и силен глас.

За участие изпратете своите оплаквания под формата на кратко изречение, придружено с име, телефонен номер и други данни за обратен контакт до фондация „Отворени изкуства“ – e-mail: info@openarts.info

Краен срок за подаване на оплаквания и заявка за участие: 10 юли 2012 г.

Сподели в: