Артистите от "Графично ателие" откриват първата си изложба в Пловдив

Артистите, членуващи в сдружение Графично ателие,  ще представят в Пловдив първа си  изложба, която се открива от 18 часа на 16 юни 2008 г. в двете зали на Балабанова къща, Старинен Пловдив.  Свои творби ще покажат Асадур Маркаров, Асен Кръстенов, Бранко Николов, Валери Василев, Валери Чакалов, Веселин Дамянов, Вълчан Петров, Генчо Накев, Дарина Пеева, Димитър Грозданов, Димо Колибаров, Елена Панайотова, Емил Миразчиев, Иван Нинов, Иван Узунов, Илия Желев, Йоханнес Артинян, Кольо Мишев, Красимир Добрев, Маргарита Джарова, Милко Павлов, Надя Генова, Недко Недков, Оник Карамфилян, Петър Великов, Ромил Калинов, Румен Богданов, Румен Жеков, Севдалина Кочевска, Севлия Тодорова, Стефан Божков, Стефан Лютаков, Стоян Куцев, Теди Лихо, Юлиан Йорданов. 

Артистите са обединени от интереса си към графичното изкуство. Техните произведения показват възможностите на различни, класически и нетрадиционни печатни техники – от дълбокия печат през литографията, сериграфията и офсета.  Новите технологии на съвременната епоха предлагат неограничено поле за експеримент. В изложбата ще бъдат показани и принтерен печат, фотография и видео. Целта е да се покаже  резултата от свободното комбиниране на различни печатни техники, което подхранва и обогатява артистичния израз. Някои участници ще предложат в папка  графични отпечатъци малък формат, което ще позволи на любители и дебютиращи колекционери да притежават на една достъпна цена оригинално произведение на изкуството, подписано и номерирано от автора.

Сдружение "Графично ателие" е създадено в края на 2007 година – с цел да работи за подкрепа, съхранение и развитие на графичния отпечатък, както на местно така и на международно ниво, да създава и развива високотехнологична база за експериментални техники, да налага политика за опазване на традиционните техники и развитие на нови технологии.

От появата на първите печатни техники през ХV век, през новите открития и усъвършенстване на печатните процеси през ХХ век няма известен артист, който да не работи в областта на графичния отпечатък, постигайки стойностни резултати при съчетаването на техники от гравюрата на дърво до цифровия печат. Важна роля в този процес има умдрюкерът (печатарят), който съпровожда артиста в неговите търсения.

Графичният отпечатък има много широка публика и колекционери в цял свят. Сдружение "Графично ателие" има амбицията да работи за създаването на отворено общество от любители и познавачи и да развива майсторско ателие за печат, където артистите, търсещи предизвикателствата на графичното изкуство, ще намерят професионално съдействие от високо квалифициран майстор-печатар.

Сподели в: