Артелха от строителни материали грейна в НДК

Артелха, изработена от демонтираните материали при ремонта, грейна в Централното фоайе на НДК. Нейни автори са: Деница Аргиропулос, художник-сценограф, и Георги Георгиев – Жожо, скулптор. Тя символизира началото на промяната на НДК след старта на ремонта във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Нетрадиционната елха е триизмерна артинсталация от десетки метални модули, свалени от старите тавани на сградата и украсени с цветни плаки от бракувани прожектори. Висока е близо 8 метра и е разположена до статуята.

Най-големият културен и конгресен център у нас не е ремонтиран от неговото завършване през 1981 г. Нещо повече, всички частични ремонти, правени „на парче“ през годините с некачествени материали, допълнително са влошили състоянието му.

До септември 2017 г. сегашната зала 3 на НДК ще се превърне в най-модерната пленарна зала, в която ще се провеждат заседанията на Председателството. Освен нея ще бъдат ремонтирани и прилежащите й две зали, както залите 4, 7, 8 и 9. За съжаление отпуснатите от правителството средства няма да стигнат за ремонта на най-голямата зала 1, в която ще се открие българското председателство.

Освен ремонт на пространствата, изцяло се обновява и информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Заложено е и дигитализиране на системите за управление и комуникация, така че от аналогов, Дворецът ще се превърне в една от най-модерните и "интелигентни" сгради у нас.

Снимки: фотограф: Орлин Огнянов

Сподели в: