Армен Джигарханян идва отново в България със своята театрална трупа

Популярният руски актьор и режисьор Армен Джигарханян пристига в България през ноември със своята театрална трупа, за да представи две от най-нашумелите пиеси в Москва. Любителите на изкуството ще могат да се насладят на спектаклите „Мона“ и „Театър от времето на Нерон и Сенека“.

Мона“ ще бъде поставен на 04 ноември – мелодрама в 2 акта. Историята на внезапна страст – експлодира скучния, монотонен живот на тих провинциален град. Отново липсва способността да обичаме. Достатъчно е време да спре и да се вгледаме в звездното небе по-горе.

Театър от времето на Нерон и Сенека“ на 05 и 06 ноември – пиесата за кървавата история на управлението на император Нерон и "клане на хора," на поданиците си. Трагичен фарс за човешката природа…

И двете представления са с начален час 19:00 часа в Държавен музикален театър.

Последното посещение на Джигарханян у нас e през 2011г., когато получaва наградата „Света София” за цялостно творчество на XVII годишни награди за изкустваЗолотая муза”. През 2010 г. поставя „Три сестри” на Русенска сцена, но от 2003 година, когато пак по покана на Жокер медиа Джигарханян игра в „Любов и зайци” и „Игара на джин”, актьорът с най-много роли в киното не бе се качвал на сцена. През 1996г. основава „Московски Драматичен театър под ръкодството на Джигарханян“. Той бързо става един от най-посещаваните в Москва, а в трупата му са едни от най-големите руски актьори като Владимир Капустин, Елена Ксенофонтова, която ще видим в ролята на Мона, и Алексей Шевченков.

Започва като помощник-оператор в киното, тъй като не е допуснат до Академията заради арменския си акцент. Изиграва повече от 250 кино и телевизионни роли. В книгата на рекордите „Гинес“ той е записан като най-снимания актьор, оставяйки след себе си имена като Марлон Брандо и Ален Делон.Освен това той е кавалер на ордена “За заслуги пред отечеството” II, III и IV степен и народен артист на СССР.От години Джигарханян живее между Русия и Америка, за където получава зелена карта по квотата на щатското правителство за изтъкнати дейци на изкуство. Актьорът съжалява само за едно нещо – че не е успял да предпази дъщеря си. В края на 80-те години 23-годишната Елена загинала в резултат на нещастен случай, след като се отровила от отработени газове в колата. Днешният ден, освен ръководството на собствения си неголям театър в Москва, у Джигарханян е запълнен с четене, музика и живопис. От произведенията на зрелищните изкуства той избира нещо принципно ново. На сцената актьорът плаче, смее се и към аналогични реакции призовава зрителите.

Билетите за представленията с дати 4,5 и 6 ноември в Държавен музикален театър са в продажба и могат да бъдат намерени в мрежата на Еventim.bg, както и на касите на НДК. Цени между 20 и 60 лева.

Сподели в: