Аржентинско танго ще разгорещи София

Световноизвестни танцьори и хореографи ще преподават аржентинско танго в София. За първи път в България маестросите от Буенос Айрес Адриан Вередиче и Алехандра Оберт.

От 29 април до 01 май Адриан Вередиче и Алехандра Оберт ще водят интензивен тридневен семинар в София. Любителите на аржентинско танго ще имат възможност да се докоснат и учат от една от най-емблематичните двойки на  световната танго сцена в наши дни. След Полша, Йордания и Холандия е ред на България да бъде домакин на техен семинар. Танцьори, хореграфи и преподаватели, маестросите от Буенос Айрес ще преподават в София по покана на асоциация tango.bg и с подкрепата на аржентинското посолство. За семинарът в София вече има записани международни участници, очакват се двойки от Македония, Словения, Гърция, Турция, Румъния и др.

Адриан Вередиче и Алехандра Оберт танцуват заедно от 1998 г. Те са участници в най-големите международни танго фестивали, провеждани през последните 10 години в Берлин, Рим, Париж, Лисабон, Атина, Истанбул, Дубай, Монреал и др. От 2002 г. са главни преподаватели в C.I.T.A. (Световен Конгрес по Аржентинско Танго) в рамките на Световния Танго Шампионат. Преподават в Студиото на Фред Астер в САЩ като редовни инструктори, както и в други танцови студиа. Като преподаватели те са въплъщение на впечатляващ професионализъм  и брилянта техника.

От 2003 до 2010 г. са основни хореографи и главни изпълнители в Танго шоуто Otango-Cincotango  и в шоуто на танго оркестъра Tanguisimo, с които гостуват с огромен успех на най-престижните концертни зали в Европа и Америка. Адриан Вередиче и Алехандра Оберт са вдъхновяващ модел за новото поколение в света на Аржентинското Танго и всяка година прекарват голяма част от времето си в участия в семинари и фестивали в Европа и САЩ.

„Танцувам танго от 1996 г., когато приятел ме покани на урок по танго в група. Спомням си, че най-голямо впечатление ми направиха контакта между телата на партньорите и необходимостта от постоянна комуникация, докато танцуват. Тогава разбрах голямата разлика между това да танцуваш друг танц и да танцуваш танго. В танго партньорите трябва да танцуват като едно, затова ние казваме, че едно плюс едно не е равно на две, а на едно. Както в любовната връзка, така и в тангото за да може да се наслаждават на танца, двамата партньори трябва да са едно цяло и да имат постоянно контакт помежду си. Танго аритметиката е различна от аритметиката, която се учи в училище и именно тук се крие магията на този танц. Когато танцувам, аз не се интересувам от отделните движения, а от възможността да създадем нещо заедно с човека срещу мен.”, споделя Алехандра Оберт.

По думите на Адриан Вередиче техният стил на танцуване като двойка може да се опише като „смесване на старото и новото, от една страна сме свързани с традицията, от друга с динамичността и чувството на дълбока интимност, присъщи на нашето поколение”. Непрекъснатото експериментиране и изключително атрактивния стил на Алехандра и Адриан са ги превърнали в емблема на съвременното аржентинско танго.

Сподели в: